Gode råd om prevensjonsvalg

Tags:
  • blodpropp
  • prevensjon

P-piller med både østrogen og progestogen gir høyere risiko for blodpropp enn tidligere antatt. Legemiddelverket gir nå råd om at leger velger p-piller med lavest mulig risiko. 

- En stor ekspertgruppe satt sammen av Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) har gjort en gjennomgang for å se på sikkerheten ved bruk av p-piller. De konkluderer med at risikoen for blodpropp ved bruk av kombinasjonspreparater er begrenset, men høyere enn man tidligere har trodd, sier Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk til Tidsskriftets blogg.Det gjør at betydningen av å velge p-piller med lav risiko er enda større enn før.- Vårt hovedbudskap er at når man starter eller gjør endringer med hormonell prevensjon bør man velge enten en progestogenpille («minipille») eller kombinasjons-p-piller med lav risiko for blodpropp. I praksis betyr dette at en jente som kommer for prevensjon enten bør få desogestrel (Cerazette)  eller en kombinasjonspille med levonorgestrel (Loette, Microgynon eller Oralcon).

Ikke grunn til å bytte

Legemiddelverket anbefaler derimot ikke fornøyde p-pille-brukere å bytte.– Vi har ikke grunnlag for å gi en slik generell anbefaling. Det viktigste nå er at nye brukere får p-piller med lav risiko og at alle som bruker kombinasjonspille vet om den økte risikoen og kjenner symptomer på blodpropp.Hvis man først bruker en p-pille, bør man ikke legge inn unødvendige pauser. Legemiddelverket anbefaler sammenhengende bruk.- Risikoen for blodpropp er størst det første året man bruker kombinasjonspiller. Ikke slutt med p-piller, selv om du gjør det slutt med kjæresten, råder Hortemo.

Langtidsvirkende prevensjon er trygt og sikkert

Langtidsvirkende hormonell prevensjon (p-stav, p-sprøyte og hormonspiral) inneholder bare progestogen.- Disse preparatene er kanskje for lite brukt i Norge. De gir god beskyttelse mot graviditet og siden de er rene progestogenpreperater gir de ikke økt risiko for blodpropp, avslutter Hortemo.Basert på gjennomgangen til det europeiske legemiddelkontoret har Legemiddelverket laget følgende tabell.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media