Elsykkel til jobb gir treningseffekt

Stian Ellingsen Lobben Om forfatteren

Kommentarer

(4)
Denne artikkelen ble publisert for mer enn 12 måneder siden, og vi har derfor stengt for nye kommentarer.
tore gutteberg
Om forfatteren

Dette er viktig å få frem. Mange med meg kvier oss for de lange bratte bakkene. Dette kan senke terskelen. Hva kan en velge av løsninger og modeller?

Stian Ellingsen Lobben
Om forfatteren

Tore Gutteberg spør om løsninger og modeller! Det er et godt spørsmål med mange svar. Etter hvert kommer alle slags sykkeltyper som elsykkel, fra god gammel damesykkel med lavt innsteg til fatbike for norsk vintersykling - foldesykkel for togpendlere eller fulldemper for Jotunheimen. Det finnes hovedsakelig tre forskjellige motortyper; krankmotor og hubmotor i forhjul eller bakhjul. Batterier kommer med varierende teknologi, kapasitet og plassering. Man kan kjøpe ombyggingssett eller fiks ferdige elsykler. Når det gjelder pedalsensor, kommer de i to varianter, bevegelsessensor eller torquesensor.

Personlig foretrekker jeg krankmotor, torquesensor og lavt midtplassert batteri. Det gir mulighet for utnyttelse av sykkelens girsystem, torquesensoren gir en naturlig sykkelfølelse, og lavt midtplassert batteri bidrar til gode kjøreegenskaper. Jeg kjenner andre elsyklister som har andre preferanser enn meg.

Prøv før du kjøper er sannsynligvis et godt råd. Jeg legger ved noen kommersielle lenker som kan gi et innblikk i valgmulighetene:

http://www.bosch-ebike.de/en/home/home.html

http://www.bhbikes.com/index.php?lang=en

http://www.haibike.de/

Raimond Oseland
Om forfatteren

Jeg vil komme med en oppfordring til alle leger om å prøve elsykkel. Eventuell skepsis blir som regel overvunnet når man skjønner at dette ikke er en moped, man må trø. Test gjerne med pulsklokke. Min erfaring er 60% av makspuls på flat vei, 70% i moderate bakker og 80% i bratte bakker. En times daglig sykling til og fra jobb gir betydelig treningseffekt. For meg med diabetes 2 er dette gull verdt. Elsykkel bør skrives ut på blå resept!

Stian Ellingsen Lobben
Om forfatteren

S E Lobben svarer:

Raimond Oseland skriver at elsykling har viktige helseeffekter for ham, at alle leger bør prøve elsykkel og at man bør kunne få elsykkel på blå resept. Sammen med kollegaer ved universitetene i Bergen, Stavanger og Agder holder jeg for tiden på med et forskningsprosjekt for å få se på helseeffekter av elsykling til og fra jobb. Deltakerne får målt maksimalt oksygenopptak før oppstart og etter 12 måneder. Om ett års tid regner jeg med at vi har noe mer å si om dette.