KjAPPe hjelpemidler i lommeformat

Emner:
  • add-ons
  • anbefaling
  • app
  • føflekk-app
  • helse-app
  • medisinske apper
  • smarttelefon

Illustrasjonsfoto: iStockphoto

Når jeg er på jobb, er frakken fylt med de vanlige legeremediene som kreves for å få jobben gjort, blant annet stetoskop, lykt, EKG-linjal og et par veiledere fylt av diverse kjekke tabeller - til sammen en drøy halvkilo med staffasje som skal hjelpe med å hjelpe.

Tung litteratur – lett i lommen

I det siste har jeg brukt bøkene og papirene mindre og mindre, ikke fordi jeg har lært meg alt, men fordi telefonen min gjør jobben både kjappere og mer lettvint. Det finnes visstnok en app for alt, og jeg har funnet ut at dette også gjelder i min jobbhverdag. Jeg har en mappe på første skjermbilde dedikert medsinske apper. Her finnes flotte bøker i sin helhet, som Legevakthåndboken, Merck manual og Metodebok for skadebehandling, i tillegg til mange mindre apper. Småprogrammene finner kjapt ut av ting jeg ikke forstår eller har vanskelig for å huske, for eksempel Brugada-kriteriene for ventrikkeltakykardi eller hvordan et venstre fremre fascikkelblokk egentlig ser ut.All verdens medisinske fakta ligger i lommen, tilgjengelig offline, som oftest billig, velorganisert og lett å finne frem i - evidensbasert medisin bokstavelig talt til fingerspissene.

Føflekkapp

For Hvermannsen mangler det heller ikke på muligheter. Røde Kors tilbyr gratis førstehjelpskurs i lommeformat, Norsk luftambulanse gir deg koordinatene for hvor du befinner deg når det haster, og risikoen for at føflekken du har bekymret deg om, er ondartet, kan beregnes i løpet av sekunder med appen. Sistnevnte vil nok kunne betrygge noen og sørge for at andre kommer kjappere til legen. Sannsynligvis vil den også kunne helle bensin på et og annet allerede brennende bål av helseangst. Apper hvor man kan søke på symptomer, krysskoble dem, for så å få opp en lang liste med mulige differensialdiagnoser, finnes i hopetall. Disse kan trolig lett få pasienten (og legen) ut på glattisen, noe som kanskje ender opp med lårhalsbrudd hvis man er uheldig.De enorme mulighetene byr selvsagt på en rekke utfordringer som må løses underveis. Medisinske dilemmaer rundt kvalitetssikring av innhold, etiske problemstillinger knyttet til bruken og personvernhensyn må vurderes fortløpende. Det gjelder altså å skille skitt fra kanel, som direktør i Teknologirådet, Tore Tennøe skriver i sitt innlegg om eHelse. At dupedittene er kommet for å bli hersker det liten tvil om, så inntil videre får vi prøve å holde tungen rett i munnen.Her følger en liten beskrivelse av mine mest brukte hjelpemidler i lommeformat:

: Fjerde utgave av den velkjente boken er gjort om til app og får nå plass i lommen. Dette er kvalitetssikret informasjon, publisert på et kjent forlag. Den er inndelt i hovedkapitlene Når det haster, Symptomer og sykdom, Skader og Administrative forhold. Særlig kapitlet om symptomer og sykdom er praktisk som oppslagsverk når man trenger en kjapp oversikt over en gitt tilstand. Når det haster-kapitlet er også fint, men dette bør du helst ha lest et par ganger før det faktisk haster. Appen er naturligvis beregnet for legevaktarbeid, men den har også vist seg nyttig i akuttmottaket. Søkefunksjon er god, og appen er gratis.

: Dette er en av verdens mest solgte fagbøker, i fulltekst, på amerikansk. Her omtales alt fra pediatri til geriatri og så vel bruddskader som klinisk farmakologi. Du finner altså det meste innen medisin her. Ulempen er at den ikke er tilpasset norske forhold. Omfanget av det hele er en hindring i en travel hverdag hvor du ikke har all verdens med tid, men definitivt en fordel når du får en pasient med Cogans syndrom eller liknende, og får akutt behov for å friske opp litt. Søkefunksjonen er brukbar. Prisen på 245 kroner er ikke avskrekkende med tanke på innholdet.

: Denne amerikanske appen har 232 (eller rettere sagt over 232, som de selv skriver) formler og tabeller innenfor de fleste fagfelt. Grensesnittet er superenkelt, og alle enheter kan konverteres etter behov. Her finner du velkjente skåringsverktøy som Wells’ skår, Glasgow Coma Scale (GCS), CHADS-VASc-skår og NIHSS-skår. De du bruker mest, lagres enkelt som favoritter. Appen koster 35 kroner og er vel verdt pengene.

: Katalogen er et must for alle som har med legemidler å gjøre. Appen inneholder de viktigste kapitlene i den velkjente boken. På «Hjem»-skjermen kan du søke opp legemidlene og lese om dem etter samme mal som i papirversjonen. Preparater kan lagres som favoritter under «Min FK»-ikonet. I tillegg gir appen en grei oversikt over apotekene i landet. En kjekk tilleggsfunksjon er at de fleste preparatene er avbildet. Mang en gang har dette hjulpet undertegnede når pasienten ikke husker hva medikamentene heter, men bare hvordan de ser ut. Appen er gratis.Hvor lenge det er til resten av innholdet i frakkelommen kan erstattes av smarttelefonen, gjenstår å se. Det som er sikkert, er at såkalte «add-ons» (små duppedingser som kobles til telefonen), i tillegg til appene, stadig gjør mer imponerende operasjoner. Appene er gode hjelpemidler, men stol ikke blindt på dem – foreløpig.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media