To nye diagnostiske metoder i kardiologien

Jan Erik Nordrehaug, professor i indremedisin, skriver på lederplass i Tidsskrift for Den norske legeforening nr. 19/2012 med utgangspunkt i to oversiktsartikler publisert i samme nummer. Artiklene beskriver metodene for diagnostiske anvendelser av ekkokardiografi: Tredimensjonal ultralydundersøkelse i kardiologisk diagnostikk av Stig Urheim, Kai Andersen og Svend Aakhus, og Stresskardiografi med liggesykkel av Helge Skulstad og Svend Aakhus.

- Metodene kan føre til effektivisering av logistikk og ventetider, skriver Nordrehaug.

Metodene som beskrives vil gjøre at leger får et mer helhetlig innblikk i en komplisert situasjon. Sammenliknet med eldre metoder gir de mer nøyaktig bildefremstilling og et bedre inntrykk av funksjonen slik at leger lettere kan oppdage sykdom og feil i hjertet. Dette kan føre til at leger lettere kan stille diagnoser og foreta individualisert behandling. Pasientene vil få bedret livskvalitet og færre tilbakefall.

Tidsskriftets podkast har snakket med Nordrehaug med utgangspunkt i lederartikkelen.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media