
Lavt utdannede henter mest medisin
Dette fremgår av studien Utdanning og legemiddelbruk, publisert i Tidsskriftet nr. 19/2012. Vidar Hjellvik og medarbeidere har undersøkt om bruk av reseptbelagte legemidler varierer med utdanningsnivå.
Sosial ulikhet i helse
Flere tidligere studier har vist at det er sammenheng mellom lav sosioøkonomisk status og dårlig helse. Hjellvik og medarbeidere tok for seg legemiddelutleveringer fra Reseptregisteret til over 600 000 voksne og koblet dette med data om utdanningsnivå.
- De med lavest utdanning hentet i gjennomsnitt ut reseptbelagte legemidler rundt tre ganger oftere enn de høyest utdannede. Kjønnsforskjellen var derimot liten i de fleste legemiddelgruppene. Gitt at utlevering av legemidler er et uttrykk for helsetilstand, støtter dette andre funn, sier Hjellvik.
Store utgifter
Denne studien gir ikke grunnlag for å si at det er en sammenheng mellom legemiddelkostnader, forskrivers vurdering av behandlingsbehov og pasientens utdanningsnivå. Felles for de fleste legemiddelgruppene som ble utlevert oftere til personer med lang utdanning, er imidlertid at de ikke brukes til behandling av kroniske lidelser.
- Kort utdanning er assosiert med større utgifter til legemidler både for den enkelte og for staten, sier Vidar Hjellvik.
I en lederartikkel publisert i samme utgave drøfter man om folk med høy utdanning er mer skeptiske eller mer realistiske til hva medisiner kan gjøre for helsen, og hvorvidt lavt utdannede er mer tilbøyelige til å følge legemiddelindustriens og helsemyndighetenes råd om legemiddelbruk.