Pasient søker lege – får hjelp på nett

Emner:
  • facebookgruppe
  • fastleger
  • legelisten
  • sosiale medier
  • terningkast

Leger evaluerers på nett. Illustrasjosnfoto: Digital Vision /Thinkstock

Så lenge vi ikke har tilgang til informasjon som setter oss i stand til å gjøre gode valg, er ikke fritt legevalg reelt. Kjønn og antall pasienter er et latterlig tynt grunnlag å skulle velge fastlege på.I mangel av bedre informasjonskanaler er det heldigvis hjelp å finne på Internett. Pasientgrupper som ofte sliter med å få hjelp og riktig behandling, søker nå sammen i egne Facebook-grupper hvor de utveksler informasjon om behandlingstilbud, forskning og gode fastleger. I mai så også legelisten.no dagens lys. Der kan pasienter vurdere fastlegen sin og dermed hjelpe andre med å velge lege.En slik «TripAdvisor»-tjeneste for fastleger har selvsagt sine problematiske sider. Akkurat som reisenettsiden har opplevd falske anmeldelser, enten det er positive anmeldelser kjøpt inn for eget hotell eller negative spredt av konkurrenter, kan tilsvarende selvsagt skje med en legeevalueringstjeneste. Men så langt virker tjenesten godt moderert: De positive anmeldelsene er i flertall, og de negative jeg har lest, er saklige.Som pasient synes jeg tjenesten er et godt steg i riktig retning. Valg av fastlege er jo alt annet enn en triviell ting.For meg, som har et ganske så ublidt møte med helsevesenet bak meg etter at jeg ble påkjørt og forlatt for å dø som 17-åring, har jeg etter hvert skjønt at en god fastlege er et være eller ikke være.Jeg har ingen erindring av selve ulykken, men jeg har mareritt fra sykehusoppholdet. I ettertid har jeg fått sykehusangst og et problematisk forhold til det å gå til legen.Blir jeg sliten eller syk nok, kommer alt det vonde fra møtet med helsevesenet etter ulykken opp, og jeg tenker at leger bare er bortkastet tid, energi og penger: De kan sikkert ikke hjelpe meg allikevel. Dessuten er jeg blitt så vant til å leve med smerter at jeg sjelden vurderer å gå til legen med mindre jeg sliter med å stå oppreist.Det er selvsagt lite bærekraftige innstillinger å ha her i livet. Tidvis har jeg rotet meg opp i et skikkelig økonomisk uføre fordi jeg

– sabla dumt når man er selvstendig næringsdrivende som meg. Så jeg har omsider skjønt at på dette området tenker jeg ikke rasjonelt i det hele tatt og må finne en måte å senke terskelen for å gå til legen - om jeg skal ha et godt liv.Nå skal det sies at jeg liker legen min. Men under forrige helsesøster var det så vanskelig å komme gjennom for å bestille legetime at jeg endte opp med å gå på legevakten når jeg var skikkelig dårlig. Der fikk jeg selvsagt kjeft fordi jeg ikke gikk til fastlegen, men i min omtåkethet var det legevakten eller ingenting.I mine oppegående stunder tenker jeg at dette er latterlig: at jeg, som kan gjøre alt for å komme til bunns i en sak som journalist, faller helt sammen ved den minste motstand i møte med helsevesenet. I det aller minste burde jeg, nå som jeg ikke lenger er en sengebundet 17-åring som ikke er helt orientert om tid og sted på grunn av et alvorlig hodetraume, kunne ta noen valg om hva slags legetilbud jeg vil ha, slik at jeg får hjelp når jeg er for syk til å tenke klart. Eller er det slik at det offentlige helsevesen ikke klarer å håndtere noen som er så ødelagt av sitt møte med det offentlige helsevesenet som meg?Jeg velger å tro at det ikke er tilfelle, at det finnes løsninger. Jeg hører jo stadig at det finnes mange flinke leger der ute.Så når jeg nå skal flytte og trenger ny fastlege, vurderte jeg en stund å legge ut en kontaktannonse av typen «Hardfør pasient søker god fastlege det er lett å bestille timer hos. Går sjelden til lege med mindre jeg blir så syk at jeg ikke klarer å stå oppreist. Har for øvrig en rekke interessante skader jeg har skjønt kanskje burde vært utredet bedre».Men jeg tviler vel på at jeg ville fått napp. Derfor ble jeg skikkelig glad da Maria Gjerpe, lege og ME-blogger, fortalte meg om Facebook-grupper hvor det utveksles informasjon om gode fastleger – og sendte meg noen anbefalinger. Så kom

– nok en guide til mer informasjon. Som journalist tar jeg selvsagt alt med en klype salt, men som pasient er jeg takknemlig for

som kan hjelpe meg å fatte et av de aller viktigste valgene i livet.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media