Nytt om navn

Nytt om navn
  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel
  Meltzer-prisen for yngre forskere til Tzoulis

  Meltzer-prisen for yngre forskere til Tzoulis

  Charalampos Tzoulis (f. 1979) har mottatt Meltzer-prisen for fremragende arbeid gjort av yngre forskere.

  8. mars ble Lauritz Meltzer minnet med middag og utdeling av priser. To yngre forskere og en fremragende formidler ble hedret. Dette er en utdeling som skjer hvert år på Meltzers fødselsdag. L. Meltzer Høyskolefond står for utdelingen.

  Tzoulis, som er forsker ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Bergen og en av to unge prisvinnere, forteller følgende til uib.no:

  «Jeg forsker på en form for alvorlig hjernelidelse som rammer mitokondriene i cellene. Mitokondriesykdommen skaper en svikt i energiproduksjonen i kroppen til dem som er rammet og går særlig utover nervesystem og ryggmarg. Pasientene opplever balansesvikt og epilepsi. Mange dør av sykdommen, som oppstår i barndommen eller tenårene.

  Sykdommen er recessiv, det vil si at mennesker kan være bærere av sykdommen. Når to bærere får barn, er det 25 % risiko for at de får barn med sykdommen,» forteller han. Undersøkelser fra Vestlandet viser at én av 50 er bærer.

  Tzoulis har studert sykdommen inngående. Det finnes ingen kur.

  «Målet er selvsagt å kunne stoppe dette. Vi ønsker å belyse hvordan mekanismene fungerer for å kunne utvikle en kur i frmtiden.»

  Han ser på prisen som en stor ære og en anerkjennelse av arbeidet han har lagt ned.

  «Jeg tilbringer mange timer på laben og med pasientene. Det er et emne det ikke er mange som forsker på, men dette forteller meg at funnene våre er viktige og at dette er fornuftig.»

  Prissummen på 100 000 kroner skal han investere i forskningen.

  Pris til Sverre Sandberg

  Pris til Sverre Sandberg

  Sverre Sandberg (f. 1950), professor ved Institutt for samfunnsmedisinske fag ved Universitetet i Bergen og leder for Norsk kvalitetsforbedring av laboratorievirksomhet utenfor sykehus (NOKLUS), ble under Labquality-konferansen i Finland i februar 2012 tildelt en pris for sitt arbeid for kvalitetsforbedring av laboratoriemedisinen innen primærhelsetjenesten.

  Sandberg tok medisinsk embetseksamen i Bergen i 1975, doktorgraden i 1982 og ble godkjent spesialist i medisinsk biokjemi 1984.

  Labquality er en uavhengig og upartisk organisasjon, grunnlagt i 1971. Den eies av finske sykehus og medisinske foreninger, herunder den finske legeforeningen. Helt siden 1994 har Labquality delt ut priser til personer som har hatt stor betydning innen arbeidet med ekstern kvalitetsvurdering av kliniske laboratorier.

  Prisene for 2012 gikk til Sverre Sandberg og til Markku Viander, leder av laboratoriet for mikrobiologi og immunologi ved universitetet i Turku, Finland. Prisvinnerne fikk hvert sitt maleri av Heta Kananen.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media