Masseundersøkelser mot gynekologisk kreft

Målet med masseundersøkelser mot kreft er å oppdage sykdommen på et tidlig stadium slik at man kan behandle tidlig og forhåpentligvis bedre leveutsiktene for pasienten. Kriteriet for å sette i gang en masseundersøkelse er at sykdommen utgjør en betydelig dødsårsak, det må finnes en test som kan fange opp sykdommen tidlig og det må finnes en effektiv behandling.
Når det gjelder livmorhalskreft har masseundersøkelsen hatt god effekt. Trond Melbye Michelsen og Ole-Erik Iversen har undersøkt om det bør innføres masseundersøkelser mot eggstokkreft og livmorlegemekreft også – to krefttyper som rammer drøyt 1 000 kvinner i Norge hvert år. I Tidsskriftets podkast kan du høre hva de fant ut. 

Hør podkast
Masseundersøkelser mot kreft

Les artikkelen
Masseundersøkelser mot gynekologisk kreft – status og fremtid

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media