Medikamentell behandling av menstruasjonssmerter

Det skriver Kari Hilde Juvkam og Hilde Beate Gudim i en Legemidler i praksis-artikkel i Tidsskriftet.

De har gjort et ikke-systematisk søk i PubMed og konkluderer med at NSAID-preparater er effektive i behandlingen av sterke menstruasjonssmerter, og ser ut til å være mer effektive enn paracetamol.

- Kvinnen må gjøres oppmerksom på aktuelle bivirkninger. Dersom kvinnen ikke har effekt av NSAID-preparater i løpet av tre menstruasjonssykluser, skal man vurdere alternativ behandling, som østrogenholdige p-piller eller gestagenholdig livmorinnlegg, skriver de.

Ved menoragi, altså regelmessige, men rikelige og/eller langvarige menstruasjonsblødninger, er traneksamsyre og gestagenholdig livmorinnlegg mer effektive enn NSAID-preparater. Medikamentell behandling skal være forsøkt før kirurgisk behandling vurderes.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media