iPad for leger

Emner: 
app
Apple
iPad
Denne artikkelen ble skrevet for bloggen Tidsskriftet publiserte i tidsrommet 2010-2014. Der presenterte vi frittstående kommentarer.
“Jeg føler meg fortapt hvis jeg ikke har denne med meg på vakt”, sier en lege i et intervju med CNBC om hans bruk av iPad som lege. Det virker kanskje som om CNBC har funnet en av nerdene blant våre kolleger, men uttalelsen er kanskje ikke så fjern fra å beskrive en nær fremtid for mange av oss. Apple har igjen klart å skape suksess med et produkt ingen hadde noen tro på for få år siden. Nettbrett, leseplater, lesebrett, padder eller hva man nå kaller det, er det nye store i teknologiens verden. 2011 er utropt til nettbrettets år av ekspertene. Fra å bli hetset som en forvokst iPhone uten telefon, har iPad satt standarden for et produktsegment ingen andre tør la være å kopiere. Leger har allerede omfavnet den, og Apple markedsfører iPad bevisst mot helsevesenet, noe den siste reklamevideoen for iPad tydelig viser. “iPad vil forandre måten vi praktiserer medisin på”, sier dr. Halamaka, kjent blogger og teknologiinteressert lege fra Boston, USA. iPad er virkelig et spennende produkt for helsearbeidere. Hvem har ikke drømt om å ha pasientsystemer, oppslagsverk og referanseverk lett tilgjengelig hvor som helst? Hva med et verktøy man kan bruke for å lette pasient-lege-kommunikasjon? Det finnes, og det heter iPad. Informasjonsplattform Kast papirartiklene dine som ligger og støver ned på kontoret, stopp abonnementet på tidsskriftene dine, og rydd hyllene dine for gamle lærebøker! iPad-en erstatter alt og gjør at du kan bidra til et bedre miljø ved ikke å bruke masse papir på å skrive ut artikler eller abonnere på papirutgaver av tidsskrifter. Artikler finnes nå i PDF-format og kan uproblematisk lagres på iPad-en eller datamaskinen din. Med iPad åpner det seg også noen nye muligheter som datamaskinen ikke nødvendigvis tilbyr deg.
Bilde fra Papers iPad-app.

Papers iPad-app.

Papers er en app jeg reklamerte for i mitt blogginnlegg om applikasjoner til iPhone. Den finnes i en tilpasset iPad-utgave som er hakket bedre enn iPhone-utgaven. Lesbarheten av artiklene er selvfølgelig mye bedre med større skjerm, og det er mulig å markere tekst med “gul tusj” for de som er avhengige av det. Hvis man vil gjøre notater i artiklene, f.eks. en liten kommentar i margen, kan jeg anbefale iAnnotate PDF. Det er en glimrende PDF-leser som også lar deg importere word-filer eller powerpoint-presentasjoner og gjøre notater i dem. Apropos gjøre notater: Hvis du virkelig vil være hardcore papirløs, er Penultimate et “må-ha”. Det kan være litt klønete å skrive med fingeren, men skaffer man seg en iPad-penn, f.eks. Targus iPad Stylus nærmer man seg faretruende en notatblokk på strøm. Fagbøker er det snart ingen grunn til å kjøpe i papirutgave. Amazon har etter hvert et stort utvalg av faglitteratur for medisinere, takket være sin Kindle e-bok. Med en egen Kindle-app for iPad, som er svært brukervennlig, har man plutselig hele biblioteket på en plass. Det fine med slike apper er at innholdet er søkbart. Jeg tar meg selv i å bli frustrert når jeg en sjelden gang leser en papirbok, og den ikke er søkbar eller har et søkefelt øverst på siden som Kindle-appen har. Hvis man ikke vil bruke penger på Papers eller iAnnotate, kan man også bruke Apples egen iBooks til å lagre PDF-artikler. Dessverre er det ikke mulig å få tak i fagbøker i iBooks ennå. Inkling er for øvrig en spennende portal for fagbøker. Utvalget er magert for øyeblikket, men bøkene er tilpasset nettbrettplattformen, og man kan kjøpe enkelte kapitler i stedet for hele boken. Gratis å teste ut!
Bilde fra BMJ iPad-app.

Fra BMJs iPad-app.

Fagtidsskrifter kommer også langsomt på banen med egne iPad-apper. BMJ har allerede kommet med en app hvor de gir tilgang til å kjøpe enkeltutgaver av BMJ fra og med årets utgaver. Tiden vil vise hvilke abonnementsordninger som vil etablere seg for slike tidsskrifter. BMJ-appen er lovende og helt på høyde med hva man kan forvente seg av interaktivitet for en slik app, men det er mye potensial i iOS-plattformen som kan tas ut i slike apper for tidsskrifter. Det blir spennende å se når vårt eget Tidsskrift for Den norske legeforening kommer med sin iPad-app. Mitt inntrykk er at de fleste medisinske tidsskrifter (og andre papirpublikasjoner for øvrig) fortsatt ligger “på været” og avventer hvor nettbrettvinden dreier. Hva blir den rådende plattformen? Hvilket format krever de, og hva er den mest lønnsomme betalingsløsningen? Dette er spørsmål de fleste vil ha besvart før de satser penger og ressurser på å utvikle en nettbrettløsning. Verktøy Som på iPhone finnes det allerede en del apper av typen kalkulatorer og referanseverktøy for iPad. De fleste er universalapper som er tilpasset iPhone og iPad i samme lisens. Men det er kanskje ikke her iPad utmerker seg. Apper som er ment for å slå opp noe kjapt, eller gjøre en rask beregning, er mer egnet på iPhone som alltid ligger i lommen. Det som er spennende, er imidlertid mulighetene for å bruke iPad som medisinteknisk verktøy. Det finnes allerede apper som lar deg koble til en blodtrykksmansjett, og ultralydprober som bruker iPad som skjerm, er også under utvikling. Det fine med iPad, kontra iPhone, er nettopp den store skjermen som gjøre den mer egnet som skjerm for slikt utstyr. AirStrip er et spennende konsept som allerede er implementert i enkelte sykehus i USA. Dette er et slags klientprogram hvor man får tilgang til sanntid monitoreringsdata på pasienter og annen data som medikamenter, væskebalanse etc. I prinsippet er det altså mulig med iPhone eller iPad å ta med seg overvåkningen av pasientene i lommen. En drøm for alle bakvakter? AirStrip er forresten den eneste appen, ved siden av MIM (klient for visning av røntgenbilder), som er godkjent av FDA i USA til bruk i medisinsk behandling. Dette er jo en utfordring for alle oss som etter hvert tar i bruk iPhone eller iPad på jobben: Hvordan vet vi at vi kan stole på den i pasientbehandlingen? Så langt er det opp til brukeren. Produsentene tar ikke noe ansvar for at alle “data” er korrekte. Man kan jo tillate seg et betimelig spørsmål: Når dukker den første klagesaken opp hvor bruk av iPhone/iPad har ført til pasientskade? Aldri, håper jeg. Pasientinformasjon
hjertet

Eksempel på anatomiske fremstillinger for iPad som lar seg rotere og hvor man kan zoome inn og ut.

iPad har også vist seg å være nyttig i pasient-lege-kontakten. Flere brukere sier at de bruker iPad når de skal forklare pasientene prosedyrer eller behandling. Til det formålet finnes det mange gode apper allerede, som gir en grafisk god, anatomisk fremstilling av organer og mulighet for 3D-fremstilling. Et godt eksempel er 3D4Medical som har laget flere apper med organspesifikke, anatomiske fremstillinger som lar seg rotere, som gir en tilnærmet 3D-fremstilling, og hvor man kan zoome inn og ut. Som en kuriositet kan jeg nevne at Gray’s Anatomy for iOS har laget 3D-modeller av noen av tegningene til Gray. Kanskje mer morsomt enn nyttig, men hvis man liker Gray’s anatomy, er det en fin bonus i programmet. iPad er fortsatt en plattform som er i utvikling med tanke på bruk innen medisin, men med Apples åpenbare satsing på helsevesen og leger som iPad-brukere, er det mye spennende i vente. Hva er din favoritt iPad-app?

Kommentarer

(0)
Denne artikkelen ble publisert for mer enn 12 måneder siden, og vi har derfor stengt for nye kommentarer.