Søker solformørkelser

Artikkel

Jannicke Mellin-Olsen (53) forbindes av mange som pådriver for den faglige delen av Legeforeningen. Men hverdagen hennes preges langt mer av e-postene hun får hver dag fra hele verden. Hun leder utdanningskomiteen i Verdensføderasjonen av anestesileger, en solidaritetsorganisasjon der rike land hjelper andre med utdanning. Hun har ansvar for utdanningsprogram for kolleger i alle himmelstrøk ved regionale sentre i India, Thailand, Tunisia, Colombia, Kenya, osv. I Europa har hun innflytelse på EU-nivå, siden hun er president i anestesiologi-seksjonen i UEMS. Der-med får hun unikt innblikk i forholdene for leger i hele EU – og påvirker mer enn hun kan hjemme.

Hun arbeider som anestesioverlege på Bærum sykehus, men ferie og fritid tilbringes på reise til faglige møter over hele verden.

– Folk burde reise mer. Da ville det vært mindre krig i verden, sier hun. – Da oppdager man at vi mennesker er ganske like, uansett nasjonalitet, kultur og religion. Det vi trenger er mat, vann, husly, sikkerhet, noen å være glad i og jobb. Vi ønsker en god fremtid for barna og å leve i fred – og når vi møter kolleger, får vi en snarvei til dypere kontakt.

Selv har hun også noen andre behov, som å løpe flere maraton i året. Og hver gang det er total solformørkelse i verden, er hun på plass med eklipsenerder fra NASA, enten det er med uygurer i Gobi, libyere i Jalu, vendafolket i Sør-Afrika eller polynesiere på Bora Bora. – Sjelden kjenner man seg så liten i evigheten som når månen dekker solen helt, sier Jannicke Mellin-Olsen.

Anbefalte artikler