Alt var mye bedre under krigen

Til stede rundt bordet er altså fem menn som har vært presidenter i Legeforeningen i perioden 1976-2005; Dagfinn Gedde Dahl, Bengt-Lasse Lund, Jon Haffner, Hans Petter Aarseth og Hans Kristian Bakke. Knut Eldjarn var forhindret fra å møte. To damer er også der; redaktør i Tidsskriftet, Charlotte Haug, og lege og intervjuer Elisabeth Swensen.

Inklusjonskriteriet i dette eksperimentet var altså at deltakerne er i live og at de har ledet Legeforeningen. Samtlige er fortsatt travle og aktive – som pensjonister eller i jobb eller litt av begge deler. Alle har verv og oppdrag, i og utenfor Legeforeningen.

- Tidsskriftet ga dem én dato for dette kveldsmøtet, uten alternativer. Fem av seks svarte umiddelbart bekreftende. Knut Eldjarn beklaget at han ikke hadde anledning. Det er vanskelig å tolke den samlede responsen som annet enn engasjement og lyst til å ytre seg, kanskje skryte – kanskje krangle for alt det jeg vet? Dette er jo maktglade menn, aldrende alfahanner, slik jeg i mitt stille sinn tenker om dem før de dukker opp, skriver Swensen.

Resultatet er verken skandaler, avsløringer eller injurierende påstander, men likevel friske fraspark blant annet om Legeforeningens rolle i dagens samfunn. Var alt bedre før? 

Les hele portrettintervjuet:
Alt var mye bedre under krigen

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media