Barn brannskades like ofte som før

Det er Christina Brudvik og medarbeidere som har undersøkt brannskader blant barn i Bergen, og publiserer funnene i en artikkel i Tidsskriftet.

I 2007 registrerte de 142 barn med brannskader, og som tidligere var det særlig de yngste barna som ble rammet. Over halvparten var under 2 år og flertallet var gutter.
- Det som var nytt i denne registreringen var at det oftere var skader på ulike typer ovner, varmeovner og peiser, som forårsaket kontaktbrannskader. Men som tidligere var det også mye varme drikker som forårsaket skadene, sier Brudvik til Tidsskriftets podast.

Burde ha lært
Hun syns det er leit at skadetallene ikke har endret seg de siste 20 årene.
- Jeg syns det er trist, for vi burde ha lært av det vi har funnet i tidligere registreringer. Vi vet jo også at brannskadeforebygging kan være effektivt, slik som man viste at det var i Harstad hvor de greide å halvere antall brannskader blant barn under 5 år.

Registreres ikke
Det står veldig dårlig til med brannskadeforebyggingen i Norge. Det skriver professor Børge Ytterstad ved Universitetet i Tromsø i en lederartikkel

- Barn som får brannskader kan få skjemmende arr og kanskje funksjonshemninger resten av livet, og vi vet at det er veldig enkelt og greit å forebygge slike skader. Det er uforståelig for meg at det ikke er lagt ned mer ressurser til forebygging, sier Ytterstad til Tidsskriftets podkast.

Suksesshistorien fra Harstad er enkel: et samarbeid med helsestasjonene, som har opplyst foreldre om hvordan barn skades og hvordan man for eksempel kan sikre komfyren med komfyrvern, og skru ned temperaturen på varmtvannsberederen. Når denne står på 65 grader tar det bare to sekunder å få en tredjegradsforbrenning. Skrus den ned til 55 grader, tar det 30 sekunder, sier Ytterstad.

- En skandale
Nøyaktig hvor mange barn som får brannskader i Norge per år, og hvordan de skader seg, det vet man ikke. Det finnes nemlig ikke noe fungerende nasjonalt skaderegister etter at dette ble lagt ned av økonomiske årsaker i 2003.
- Det er jo rett og slett en skandale i forhold til at du har 20 registre bare for kreft og 40 andre helseregistre for diverse andre formål, sier Ytterstad.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media