Misfornøyde etter operasjon av hammertå

Hammertå er den vanligste feilstillingen i de fire tærne ved siden av stortåen. Tilstanden skiller seg fra klubbetå og klotå og rammer mellom 2 og 20 % av befolkningen, i hovedsak kvinner. Ortoped Grethe Borchgrevink har operert mange slike tær, og sier sko med høye hæler ofte har skylden.

Den operasjonsmetoden som brukes på de fleste hammertær ved St. Olavs hospital kalles reseksjon i proksimale falang. Borchgrevink har sammen med Vilhjalmur Finsen vurdert resultatene av dette inngrepet. 131 opererte pasienter svarte på et spørreskjema og oppfølgingstiden var gjennomsnittlig fem år. 86 % var kvinner og gjennomsnittsalderen var 65 år. 25 % hadde smerter og var misfornøyde med resultatet etter inngrepet. Det er et altfor høyt tall, sier Borchgrevink.

Hør podkast:
Operasjon av hammertå

Les artikkelen:
Reseksjon i proksimale falang ved hammertå

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media