Reisemedisin – mye mer enn vaksiner

Emner: 
allmennmedisin
e-læring
reisemedisin
undervisning
webtv
Denne artikkelen ble skrevet for bloggen Tidsskriftet publiserte i tidsrommet 2010-2014. Der presenterte vi frittstående kommentarer.
Grunnkurs C er et obligatorisk kurs i spesialistutdanningen i allmennmedisin. Tidligere var dette et firedagerskurs, men Legeforeningen jobber nå med å gjøre to av dagene om til nettbaserte moduler. Akkurat nå jobber vi med modulen for reisemedisin. Holgeir Skjeie er spesialist i allmennmedisin og driver reiseklinikken Sørover i Kristiansand. I juni tok han med seg sønnen på 14 år til Peru. Der produserte Holgeir og sønnen, Elias, like godt videoreportasjer til kurset. - Reisemedisin er et ungt fagfelt som krever gode geografikunnkaper og evnen til å bruke skjønn. Å praktisere god reisemedisin handler om mye mer enn vaksiner, sier Skjeie.

Hva forventer pasienten?

Heidi Nordby Lundes innlegg Just Say No, publisert i bloggen tidligere, illustrerer godt hvordan hennes forventninger til legen førte til lett irritasjon under forberedelsene til en reise med mål Kilimanjaro:
Mellom meg og mine venner i den hardt prøvede legemiddelindustrien står legen. Det hadde jo aldri vært noe problem tidligere, men denne gangen skulle det dessverre vise seg at turoperatørens liste over reseptbelagte medisiner de mente jeg trengte, ikke korresponderte med antall resepter legen min var villig til å skrive ut. En lege som ikke virker, tenkte jeg. -Heidi Nordby Lunde
Lunde reiste likevel til Kilimanjaro med full medsinmappe. Denne var like full da hun kom hjem igjen. Derfor er hennes oppfordringen til leger  som følger:
Legg Hippokrates til side og bruk Sokrates’ metode – still kompetente spørsmål om hva og hvorfor. Som pasienter vet vi ofte hva som egentlig er best for oss, men søker gjerne en bekreftelse på at enkleste utvei er helt greit. -Heidi Nordby Lunde
Fra Dead Woman’s Pass forteller Holgeir Skjeie om hva han ville sagt til sin pasient for å gi kunnskap om hvordan man unngår høydesyke. Grunnkurs C vil utvikles i løpet av 2010 og 2011. Modulen for reisemedisin vil ferdigstilles i løpet av 2010. Denne modulen vil inneholde en del videoer, både fra Holgeirs reise, men også fra konsultasjoner på reiseklinikken. Dette er altså en liten sniktitt, før elementene er ferdigstilte.

Kommentarer

(0)
Denne artikkelen ble publisert for mer enn 12 måneder siden, og vi har derfor stengt for nye kommentarer.