En dannet mann

Vi leger må utvikle vårt moralske gangsyn. Medisinsk etikk er mer enn enkeltsaker som abort og informert samtykke. Dette sier Stefán Hjörleifsson, islandsk lege og filosof med doktorgrad om begrepsdanning og retorikk i omtalen av det gigantiske forskningsprosjektet deCODE. Formålet med dette prosjektet, som er basert på genanalyser av Islands befolkning, er å kartlegge genomets betydning for ulike sykdommer.

Hjörleifsson, som er portrettintervjuet i Tidsskriftet, startet på medisinstudiet i Reykjavik som 19-åring. Etter første semester avgjorde eksamensresultatene hvem som fikk fortsette, 150 studenter konkurrerte om 36 plasser. Stefán Hjörleifsson ble nummer én.

– En fryktelig erfaring. Ekkelt. Det var første gangen jeg vant noe som helst, og bare fordi jeg hadde pugget som en gal – kjemi, cellebiologi, embryologi, fysiologi og anatomi. Jeg tenkte: Er det dette jeg må briljere med? Så meldte jeg overgang til filosofi.

Les hele intervjuet:
En dannet mann

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media