Mange navlekatetre plasseres feil

Innleggelse av navlevene- og navlearteriekatetre er en mye brukt intervensjon hos syke nyfødte, men medfører også risiko for komplikasjoner. For å redusere denne risikoen er det viktig med en korrekt plassering av katetrene, skriver Alf Meberg ved Barnesenteret, Sykehuset i Vestfold.

Han har gjort en retrospektiv gjennomgang av alle aktuelle røntgenbilder tatt av nyfødte innlagt ved neonatalenheten ved sykehuset i perioden 1998-2010. 278 navlevenekatetre og 99 navlearteriekatetre ble innlagt hos totalt 298 nyfødte.

55 % av navlevenekatetrene og hele 72 % av navlearteriekaterene var plassert feil.

– Kateterposisjonen må kontrolleres med røntgenundersøkelse og om nødvendig justeres, skriver Meberg.

Les hele artikkelen:
Feilplassering av navlekatetre

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media