Hva har du på vaktskrivebordet?

Emner: 
antibiotika
håndbok
NEL
vakt
Denne artikkelen ble skrevet for bloggen Tidsskriftet publiserte i tidsrommet 2010-2014. Der presenterte vi frittstående kommentarer.
Som turnuslege på et lite sykehus, var dette oppslagsbøkene jeg hadde på skrivebordet på vakt: 1. Metodebok i skadebehandling Ortopedi. Presise råd om de vanlige typene brudd og skader. Så korte tekster at jeg alltid rakk å lese gjennom før jeg ringte bakvakten. 2. Oxford Handbook of Clinical Medicine Indremedisin og bløtdelskirurgi. Uvanlig velskrevet bok som har flere svar enn mange av bøkene som er fem ganger så tykke. 3. Norsk legemiddelhåndbok for helsepersonell Gode tekster på norsk. Litt om sykdommene også, noe som gjorde den mer anvendelig enn Felleskatalogen for en med lite erfaring. 4. Oxford Handbook of Clinical Specialities Dekket noen fagområder hvor det var mange timer til nærmeste spesialist: øye, øre-nese-hals, pediatri, obstetrikk, hud, gynekologi. En liten bok som erstattet en tykk og tung bunke med skandinaviske lærebøker. I en plastmappe hadde jeg to artikler:
Bøker på skrivebord.

Fra mitt vaktskrivebord.

1. Fornuftig bruk av antibiotika i sykehus Hvilket antibiotikum skal jeg foreslå å starte med når jeg snakker med bakvakten? 2. Nye retningslinjer for antibiotikabruk i primærhelsetjenesten Her står svarene ved mange spørsmål om enklere infeksjoner. Bør jeg egentlig gi antibiotika til en sinusitt? Hva slags antibiotika anbefales det at de enkle urinveisinfeksjonene skal ha? På datamaskinen hadde jeg et bokmerke: Norsk Elektronisk Legehåndbok Ofte syntes jeg at tekstene i NEL var så lange at jeg ikke rakk å finne det relevante i dem på en travel vakt. NEL var imidlertid god å ha i bakhånd ved litt uvanlige spørsmål, der jeg trengte et svar tilpasset norske forhold. Det er mange temaer det forventes at man kan litt om på en vakt. Jeg skulle ønske det fantes flere korte tekster på norsk. Hvorfor er så mange skandinaviske lærebøker så lange, med vage anbefalinger og så få illustrasjoner og tabeller? På slutten av studiet pleide jeg å snoke rundt når ingen andre var på lesesalen, for å se hva som lå oppslått på de andres pulter, hvilke bøker som var slitte, hvilke forelesningsnotater det var skriblet mest på. På den måten fikk jeg mange av de beste lesetipsene. Her ute i turnus er det mer ensomt. Skulle gjerne visst hva dere andre har på vaktskrivebordet. Håper både andre uerfarne og rutinerte spesialister vil dele sitt vaktskrivebord i kommentarfeltet under.

Kommentarer

(0)
Denne artikkelen ble publisert for mer enn 12 måneder siden, og vi har derfor stengt for nye kommentarer.