Apps for leger - bra og nyttige på iPhone

Tags:
  • Apple
  • iPad
  • iPhone
  • programmer

Da iPhone ble lansert i 2008, var det få som forutså hvilken suksess den skulle bli. Ser man bort fra produsenten Apples virale markedsføring og skremmende evne til å skape etterspørsel etter sine produkter, er iPhone særdeles brukervennlig med et etter hvert imponerende utvalg av programmer eller applikasjoner. Og det er kanskje nettopp programmene - eller Apps - som er nøkkelen til iPhones suksess. Første generasjons iPhone hadde ingen imponerende spesifikasjoner, bortsett fra et nytt konsept med berøringsskjerm og fravær av fysiske taster. Lanseringen av App Store gjorde imidlertid iPhone unik. Ikke det at småprogrammer for mobiler eller lommedatamaskiner var noe nytt, men distribusjonen til brukerne og tilretteleggingen for utviklerne var ny. Andre produsenter har fulgt etter de siste årene, og spesielt Andriod-plattformen er en betydelig utfordrer, som allikevel ennå ikke har klart å komme i nærheten av Apples suksess med App Store og iPhone.App Store-konseptet skaper også en lojal brukerskare som heller kjøper ny iPhone enn et annet merke, rett og slett fordi de har investert så mye i programvare for iPhone at det ikke lønner seg å bytte til en ny plattform.Nå er det egentlig feil bare å snakke om iPhone når det gjelder Apps. Apples iPod touch er basert på samme operativsystem, slik at de samme programmene fungerer på iPod touch som på iPhone, med noen unntak. Med lanseringen av iPad i år kom en ny hane i kurven hvor de samme programmene kunne brukes. Det siste i utviklingen av iPhone-programplattformen kom i forbindelse med lanseringen av iOS 4.0, som ikke bare er siste store oppdatering av operativsystemet for iPhone og iPod touch, men også lanserer iOS som et eget operativsystem, uavhengig av hardware.Skjermdump av skjermen på en iPhoneEn utfordring som Apple imidlertid ikke har tatt tak i ennå, er å få til en bedre organisering av programmene i App Store. I App Store finnes det kategorier for programmene, men de er bare grovsorteringer. Bare i kategorien ”Medical” finnes det for iPhone (pr. 13.9.10) 1034 gratisprogrammer og 2601 programmer med en prislapp. Utover topp 10-lister og anbefalinger er de ikke kategorisert videre. Det eneste unntaket er ”Games”-kategorien, som har flere undergrupper. Det gjør det selvfølgelig vanskelig å finne frem til det ene programmet som kunne vært nyttig. Når det samtidig er svært begrensede muligheter til å teste ut et program før man ev. kjøper, blir det helt håpløst å finne frem i App Store- jungelen. Det er derfor helt nødvendig å støtte seg til tips fra andre brukere som har gjort erfaringer - gode eller dårlige - for å finne gullkornene blant programmene.For leger finnes det mange programmer i ”Medical”-kategorien som kan være nyttige, men noen gullkorn dukker også opp i andre kategorier. Man kan selvfølgelig sette seg ned en dag man har lite å gjøre, for å scrolle seg gjennom listen av programmer, eller - som det heter i fjellvettreglene - lytte til erfarne fjellfolk. For å hjelpe dere på vei har jeg tatt frem noen av mine favoritter - mest for leger - som jeg trygt kan anbefale andre kolleger. Samtidig oppfordrer jeg dere til å bidra med deres egne favoritter i kategorien ”Apps for leger” i kommentarfeltet, og skrive noen linjer om hvorfor akkurat det er en bra App å ha på iPhone, iPod touch eller iPad.iSiloSkjermdump av app iSilioKlassikeren som allerede fantes for Palm OS og Windows for lommedatamaskin. Dette er en kombinasjon av et arkivprogram og en dokumentleser som er blitt mye brukt av helsepersonell til å ta med seg lærebøker, guidelines, håndbøker osv. i et format som krever lite lagringsplass. Det finnes mange nyttige filer som kan lagres og leses i iSilo, f.eks. Akuttveileder i Pediatri, Legemiddelhåndboka, Turnuslegehåndboka og Metodebok for Oslo Legevakt, for å nevne noen. Programmet koster 55 kroner og er tilpasset iPhone og iPad i samme lisens. Noen av de beste oppslagsverkene og bøkene til iSilo koster også penger, men mye er gratis. Siste versjon av programmet (5.19) kan også lagre og vise flere andre filtyper som Microsoft Office-dokumenter og bildefiler. Filene lar seg lett overføre fra PC eller Mac via iTunes til iOS-enheter. Programmet har nok dessverre utspilt sin opprinnelige rolle med stadig bedre lagringsplass på lommedatamaskinene, hvor komprimering av datamengder ikke er så viktig lenger. Programmet blir nok overflødig etter hvert som e-bøker og pdf-formatet overtar, men har fortsatt en lojal brukerskare, undertegnede inkludert.MediMathDet første jeg lette etter blant medisinske programmer for iPhone, var en "Medisinsk kalkulator". Siden Palm OS regjerte som lommedatasystem blant medisinere, har slike ”kalkulatorer” vært populære. Da App Store ble lansert, var utvalget magert, men i dag finnes det flere, noen gratis, mens de fleste koster noen kroner. Brukervennligheten er varierende, det samme er utvalget av regneregler, beregninger og skåringssystemer. Jeg har prøvd flere av de mest populære, men har funnet meg best til rette med MediMath. Utvalget av beregninger er stort, de er kategorisert og søkbare, og det er mulig å "lagre" de mest brukte i en favorittliste. Det som etter min mening er et viktig kriterium for slike medisinske ”kalkulatorer”, er antall "klikk" for å gjennomføre beregningen. Her har MediMath lyktes ganske bra. For de av oss som har fått kloa i en iPad, har MediMath en fordel til, den er tilgjengelig i iPad-versjon i en og samme lisens.PediStatFor de som har kontakt med de minste pasientene våre, finnes det et spesielt vellykket program, PediStat. Vet man alder, vekt eller høyde på barnet, får man listet opp de fleste relevante verdier og mål, fra dosering av akuttmedisiner, innstilling på respirator, vitale parametre, væskedosering osv. Brukervennligheten er svært god og krever få "klikk" i en stresset situasjon, samtidig som den gir mye informasjon for så vel akutte som mindre akutte situasjoner. Her er det bare å kaste den overprisede Broselow-tapen i søpla!Merck ManualJa, den finnes også for iPhone! Hele oppslagsverket, søkbart og indeksert etter symptomer eller fagseksjoner. I tillegg har man tilgang på brukshistorien (hva man har søkt på eller slått opp), og man kan lage sin egen favorittliste. Oppføringene er rike på kryssreferanser, og er man vant med, og glad i, Merck Maunuals rikholdige innhold, er dette et must. Med 165 kroner for en lisens er det et program i øvre prisklasse, men med håp om stadig oppdatert innhold i samme lisens er det et røverkjøp.FelleskatalogenSkjermdump av Felleskatalogens appEndelig, sent, men godt, i september ble Felleskatalogen lansert med eget program i App Store. Etter å ha småirritert meg over at Felleskatalogen i iSilo-format har krevd en årlig avgift av meg for å beholde lisensen (et produkt som ellers er gratis i papirformat for leger), er det ekstra gledelig at iOS-versjonen er gratis. Så langt ser Felleskatalogen for iOS ut til å oppfylle alle forventninger. Det er mulig å søke på virkestoff og handelsnavn, men ikke bla i en liste. Det siste er kanskje et minus for de som er vant til å bla seg frem i papirutgaven. Søkefunksjonen er imidlertid "suggestive", hvilket betyr at man fort ser om det man har skrevet, gir noen treff. Det virker dessuten som om all informasjon som finnes i papirutgaven, også er å finne i iOS-utgaven, bare mye mer brukervennlig. Programmet byr også på søkefunksjon for apoteker, enten etter poststed eller fritekst. Oppføringene av apotekene har lenkede telefonnummer og e-postadresser, slik at man f.eks. kun med et tastetrykk kan ringe det apoteket man har søkt opp. Jeg savner imidlertid muligheten for å få apotekadressen opp i et kart. Programmet er enkelt og gir det nødvendigste, men har ikke like mye "snacks" å by på som andre lignende programmer, som Epocrates, men det er jo lov å håpe på overraskelser i fremtidige oppdateringer. Uansett et must for alle norske leger med en iPhone i lommen!NEJM AppNEJM har lansert en App som viser vei for andre medisinske tidsskrifter som vil delta i iOS-bonanzaen. Programmet gjør så og si alt som ellers er å finne i web-utgaven tilgjengelig, om enn ikke like omfattende på multimediasiden (mangler f.eks. flash-animasjoner og mye av det interaktive innholdet).NEJM App gir deg artikler, online first- innhold, videoer, bilder og podcast-innhold. Altså en svært omfattende informasjonstilgang, som også oppdateres ukentlig! Enn så lenge er dette programmet gratis, vi får håpe det forblir det.PapersÅ holde orden på vitenskapelige artikler i pdf-format er en utfordring. Er man av den organiserte typen, har man gjerne et godt system med filnavn og mapper. Det finnes flere programmer tilgjengelige for å holde orden på pdf-filene, men ikke alle er like vellykket. Papers er i kategorien vellykket. Programmet finnes i iPhone- og iPad-versjon i samme lisens. iPad-versjonen er hakket mer brukervennlig enn iPhone-varianten - for ja, det er litt klønete å lese pdf-artikler på iPhone, i alle fall når man har prøvd det på iPad. Papers er laget av to forskere, basert på egne behov, for bl.a. å holde styr på elektronisk faglitteratur. iPhone-versjonen lar deg lagre pdf-filer du har lastet ned på iPhone, enten gjennom programmets egen søkefunksjon som er koblet til PubMed og flere andre arkiv/ søkemotorer for faglitteratur, eller gjennom nettleseren eller fra e-post (fra iOS 4.0). Videre kan du organisere dem i mapper og endre kjerneinformasjon (metadata) om artikkelen, som tittel og forfatter, for å forenkle organiseringen. Du kan også legge til bokmerker og notater i de enkelte pdf-ene. Med iPad-versjonen kan du i tillegg markere teksten i pdf-en med elektronisk «markeringstusj». Den fulle nytten av programmet kommer imidlertid frem når man i tillegg har desktop-versjonen av Papers på sin egen datamaskin, med muligheten for synkronisering av filer osv. Dessverre for PC-brukere krever det en Mac.Til slutt kommer jeg med en liten oppfordring til andre datakyndige og nerder blant norske leger. Det finnes for få programmer med norsk innhold. Felleskatalogen er et hederlig unntak. Tidsskriftet har signalisert at de vil komme med en egen iPhone App etter hvert, men det er marked for flere. Så last ned iOS-utviklerverktøy, og sett i gang og programmer!

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media