Høvdingen

– Hva kalte du det? Portrettidiot?
Povl Riis, på telefon fra Danmark, spør vennlig.
– Nei, nei, portrettintervjuet! Jeg lurer på om du går med på å bli portrettintervjuet.
– Å, akkurat. Og jeg som trodde det var et norsk begrep jeg ikke kjente til, humrer han.

Språkbarrieren er gjerne like stor på begge sider når dansker og nordmenn snakker sammen. Særlig over telefon. Men snakker man med denne mannen går det fort over. Han er ikke bare dansk, han er også nordisk og internasjonal, og språklig og begrepsmessig tilgjengelighet er noe av det han er mest kjent for. Blant annet har han kjempet for at man skal kunne ha gode nasjonale fagspråk i medisinen og at at man skal skrive sitt fag klart, tydelig og godt. Povl Riis omtales både som høvding, riksetiker og ”the freedom fighter”. Kjært barn har mange navn. Men der jeg møter ham, på en konferanse i Asker, fremstår han verken som høvding eller kjemper, bare en imøtekommende og vennlig mann på 84 år. Som har veldig mye på hjertet.

Les hele saken:
Høvdingen

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media