Sosial angst - sykdom eller normalt fenomen?

Det skriver Alv A. Dahl og Ida M. Wiborg i en kronikk i Tidsskriftet.

Ved sosial angst er man redd for å dumme seg ut, bli til latter, få jernteppe, virke nervøs, få kritikk eller bli avvist. Kroppslige reaksjoner som rødming, skjelving eller svetting hører også med. Sosial angst er så vidt vi vet ikke godkjent som indikasjon for noe medikament i noe land.

Men sosial angst må tas på alvor dersom pasienten er sterkt subjektivt plaget eller har klar funksjonssvikt, altså sosial fobi. For allmennlegen er det viktig å komme på sporet av dette. I tillegg til å observere at pasienten gir dårlig blikkontakt, rødmer merkbart, har klamme hender eller stammer eller stotrer i konsultasjonen, kan tre enkle spørsmål være til stor nytte for å identifisere sosial fobi.

Les hele artikkelen:
Sosial angst - sykdom eller normalt fenomen?

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media