JAMA-redaktøren lei av å bli forsøkt lurt

DeAngelis holder foredrag under Tidsskriftets årlige møte for faglige medarbeidere, som pågår tirsdag og onsdag denne uken. 120 av de faglige medarbeiderne er samlet for å diskutere, lære og utveksle erfaringer om fagvurdering, om forfatterskap og om Tidsskriftet. Ett av temaene på møtet er interessekonflikter. Hvordan bør de håndteres? Og hva er egentlig en interessekonflikt?

Finansielle interesser skaper trøbbel
- Det finnes flere typer interessekonflikter, men den finansielle er den vanligste – og den som gir oss mest trøbbel, sier DeAngelis.

Som sjefredaktør for et av de høyest rangerte medisinske tidsskrift i verden snakker Catherine DeAngelis av erfaring. JAMA får inn rundt 6 000 manuskript hvert år, og refuserer 92 %. Hun presenterte en rekke eksempler på hvor galt det kan gå når leger og forskere blir for tett engasjert med legemiddelindustrien. Hun fortalte at en av hennes viktigste oppgaver nå er å jobbe for at forskningen skal være mindre knyttet til industrien, og at troverdigheten til både medisinsk forskning og leger generelt avhenger av dette.

Verste sort
- Legemiddelindustrien i USA betaler for forskningen, de kontrollerer den. Jeg er ikke i mot legemiddelindustrien, de er enormt viktige med tanke på utvikle nye og bedre medisiner til beste for pasientene. Men når de opererer under falske premisser, når de fremmer legemidler med tanke på å tjene mest mulig penger fremfor med tanke på pasientenes beste, da går det galt. Leger som blir med på dette løpet har interessekonflikter av verste sort, sier hun.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media