For noen er hjemme best

  ()

  sporsmal_grey_rgb
  Artikkel

  Ved hjemmefødsler er det ikke uvanlig at vannet går idet barnet fødes – som dette flotte bildet av jordmor Annett Hegen Michelsen og barnet illustrerer.

  Det kan være godt for en kvinne med rier eller vannavgang å slippe transport til annet fødested. Hjemme kan hun bare tenke på å slappe av, hun vet at en kjent jordmor hun stoler på er på vei!

  Hjemme har man ro til å la fødselen ta den tiden som er nødvendig. Fødselen får ha sine fysiologiske riepauser, mor kan sove underveis, spise når hun ønsker og begynne med småtrykking når hun selv føler naturlig trang. Hun lytter til kroppens signaler, er intuitiv og gir seg hen til de fødende krefter uten uro og forstyrrende faktorer. Fødsel er en intim prosess,og hjemme trenger man ikke legge bånd på seg, men kan uttrykke seg slik det faller naturlig. For noen kan det være skrik og stønn, for andre stillhet. Trygghet er en forutsetning for at man kan åpne kropp og sinn.

  Det å være hjemme gir gode muligheter for kreativ utfoldelse, fleksibilitet og frihet underveis i fødselen, og innbyr til fritt valg av fødestilling og i hvilket rom kvinnen ønsker å være når barnet fødes. Faren/partneren tar svært ofte en aktiv, konkret og praktisk rolle i prosessen og foreldrene kan glede seg sammen fra første stund.

  For noen er trygghet sykehus og teknologi. For andre oppleves det tryggere å få føde uforstyrret i hjemlige omgivelser sammen med kjente og kjære.

  Etter 25 års erfaring som jordmor fra blant annet sykehus, primærhelsetjenesten og hjemmefødsler ser jeg at den helhetlige omsorgen med oppfølging før, under og etter fødsel er av stor verdi for mange.

  PDF
  Skriv ut

  Anbefalte artikler

  Laget av Ramsalt med Ramsalt Media