Oppdaterte Tidsskriftet-nyheter på din datamaskin

RSS står opprinnelig for «Rich Site Summary» eller «Really Simple Syndication» og er en alternativ måte å lese nyheter på.

Automatiske oppdateringer

I stedet for at du aktivt går inn på nettsiden for å se etter nyheter eller oppdateringer, legger du inn lenker til Tidsskriftets automatiske nyhetsstrømmer i en såkalt RSS-leser som med gitte mellomrom sjekker når det er publisert oppdateringer og nyheter på www.tidsskriftet.no. Eksempler på RSS-lesere finner du lenger ned på siden.

I tillegg til at det finnes et utall programmer eller RSS-lesere til formålet, har flere nettlesere egen funksjonalitet som gjør at du via nettleseren kan følge med når Tidsskriftets nettsider er oppdatert. E-postprogrammet Mozilla Thunderbird har innebygd RSS-leser, og det er også mulig å laste ned tilleggsprogram til Microsoft Outlook og andre program som gjør samme nytten. Flere mobiltelefoner og andre håndholdte enheter er også tilrettelagt bruk av nyhetsstrømmer.

Slik gjør du

Ved å legge inn lenkene fra de oransje ikonene nedenfor i en RSS-leser, eller i en nettleser eller et e-postprogram som har innebygd RSS-leser, får du automatisk beskjed om når nettnyheter er publisert.

Hvis du har en RSS-leser, bruk for eksempel høyre museknapp på det oransje ikonet og velg «Kopier snarvei» («Copy Shortcut») for å kopiere lenken til den automatiske nyhetsstrømmen. Lim deretter inn lenken i RSS-leseren din og velg eventuelt «subscribe» eller liknende.

Tabell

 

Abonner på nyhetsstrømmen for innhold fra siste utgave av Tidsskrift for Den norske lægeforening


Abonner på nyhetsstrømmen
for nyheter og oppdateringer på forsiden www.tidsskriftet.no

Nettleserne Opera og Firefox vil automatisk oppdage Tidsskriftets nyhetsstrømmer når du er inne på www.tidsskriftet.no, det samme gjelder Safari for Mac og Internet Explorer 7. Dette vises ved at det kommer frem et RSS-ikon i adresselinjen, lik de to ikonene ovenfor. Hvis du klikker på dette, får du spørsmål om du ønsker å abonnere på nyhetskanalene til Tidsskriftet.no. Opera og Safari har en egen RSS-leser innebygd, mens Firefox har såkalt levende bokmerker der du til enhver tid kan se de sist oppdaterte nyhetene fra Tidsskriftet.

Dine favorittnettsteder

Fordelen med å bruke en RSS-leser til å se etter nyheter og oppdateringer på nettsteder, er at du slipper å surfe gjennom alle dine favorittnettsteder hver dag. Eksempler på enkle RSS-lesere som er gratis, er FeedReader og SharpReader for PC, NetNewsWire Lite for Mac. Et annet eksempel er Bloglines, som er en gratis, nettbasert tjeneste. Fordelen med Bloglines er at du har tilgang til dine favoritter via en hvilken som helst maskin og du kan velge å dele nyhetsstrømmene dine med andre nettbrukere. Du legger enkelt inn nyhetsstrømmer fra dine favorittnettsteder, og så ser programmet etter oppdateringer for deg.

I en RSS-leser kommer det vanligvis inn tittel og ingress, og så er det en lenke for å kunne lese hele saken og gå til nettstedet på vanlig måte. Ved bruk av levende bokmerker i Firefox kommer du direkte til den aktuelle nettsiden, mens Operas og Safaris RSS-lesere fungerer på samme måte som RSS-leserprogrammene nevnt ovenfor. RSS-funksjonalitet i e-postprogram fungerer også på denne måten.

Nettsteder som tilbyr denne tjenesten har ofte et oransje RSS-ikon, XML- eller RSS-ikon et sted på siden, hvor du kan finne lenke til en eller flere nyhetsstrømmer nettstedet har å tilby.

Skjermbilde fra den nettbaserte RSS-leseren Bloglines

Se også Legeforeningens nyhetsstrøm

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media