Nobelprisen i medisin til genforskere

Fire og Mello tildeles prisen, som er på 10 millioner svenske kroner, for sitt arbeid innen genetisk forskning. De to forskerne har funnet en mekanisme av sentral betydning for informasjonsstrømmen i cellene, skriver Karolinska Institutet i en pressemelding.

RNA-interferens

Andrew Z. Fire (f. 1959) er professor i patologi og genetikk ved Stanford University, og Craig C. Mello (f. 1960) er professor i molekylærmedisin ved University of Massachusetts Medical School. Sammen har de oppdaget en prosess som kan bryte ned mRNA for et bestemt gen. Mekanismen kalles RNA-interferens og aktiveres av dobbelttrådet RNA-molekyl. Funnene ble publisert i Nature i 1998, og ble startskuddet til et helt nytt forskningsfelt.

Nye behandlingsmuligheter?

Fire og Mello har store forhåpninger om at RNA-interferens i fremtiden kan brukes i behandling av virusinfeksjoner, hjerte- og karsykdom, kreft og stoffskiftesykdommer.

Den formelle prisoverrekkelsen vil finne sted i Stockholm 10. desember.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media