Snakker barnehelse med de store

Målet med høynivåmøtet, som arrangeres av den norske regjeringen i samarbeid med UNICEF og The Lancet, er å styrke innsatsen mot barnedødelighet.

Liten fremgang

60 land står for 94 % av barnedødeligheten i verden. Disse landene har liten eller ingen fremgang når det gjelder å nå FNs tusenårsmål nummer fire, som er å redusere barnedødeligheten for barn under fem år med to tredeler innen 2015. Det viser en oversikt FNs barnefond (UNICEF) har utarbeidet, og som presenteres i et spesialnummer av Lancet.

Lungebetennelse tar flest liv

Ifølge en rapport fra UNICEF og Verdens helseorganisasjon (WHO), som offentliggjøres på møtet i dag, dør to millioner barn under fem år av lungebetennelse hvert år. Det er flere liv enn sykdommene aids, malaria og meslinger tar til sammen.

Noen av tiltakene det jobbes for er et bedre helsevesen og bedre tilgang til medisinsk utstyr, lavkostnadstiltak og økte statlige bevilgninger, heter det i en pressemelding fra Statsministerens kontor. For eksempel kan vaksiner mot lungevirus, forebygging og behandling av hiv og aids, behandling av diaré og malaria, og myggnett innsatt med insektdrepende midler øke muligheten for en nedgang i barnedødeligheten.

Frir til verdensledere

– Barn er vår beste investering. Det vi gjør for våre barn, for verdens barn, utgjør arven fra dagens politiske ledere, i større grad enn noe annet vi etterlater oss. Av den grunn ber jeg nå andre verdensledere om å være modige og ta de skritt som er nødvendig for å beskytte barna, vår felles fremtid, sa Stoltenberg under åpningen av møtet.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media