- Sæd kan trigge livmorhalskreft

Ja, mener britiske og sørafrikansk forskere som har studert dette in vitro, og publisert to artikler om temaet. Forskningssjef og avdelingsleder ved Kreftregisteret, Steinar Ø. Thoresen, mener forskerne drar resultatene fra laboratoriet vel langt når de, ifølge Nature News, konkluderer med å oppfordre seksuelt aktive kvinner som er i risikogruppen for å utvikle livmorhalskreft til å bruke kondom.

Hormoner i sæd

I 2004 fant Henry Jabbour og kolleger ut at nivået av prostaglandinreseptorer ofte er høyere i kreftcellene ved livmorhalskreft. Samtidig inneholder sæd tusen ganger høyere konsentrasjoner av hormonet prostaglandin enn det som normalt finnes i en livmor. Jabbour og hans britiske og sørafrikanske kolleger ønsket å finne ut hva som skjedde når disse enorme mengdene med hormoner traff kreftceller, altså når en kvinne som fra før har høy risiko for livmorhalskreft, eller allerede er i en tidlig fase av sykdommen, har samleie.

Svulsten vokser

I en av studiene fant forskerne at prostaglandin som ble tilført kreftcellene aktiverte genet i cellene som fører til at blodårene utvider seg. Hos en pasient kan dette føre til at kreftsvulsten vokser, skriver Nature News. Det samme skjedde i en annen studie, da forskerne brukte celleprøver fra en kvinne med diagnosen livmorhalskreft.

– Bruk kondom

Samleie kan dermed være risikabelt for kvinner som fra før har en høy risiko for livmorhalskreft, eller som allerede har en tidlig fase av sykdommen, mener forskerne. De to studiene er publisert i henholdsvis Endocrinology og Human Reproduction.

– Seksuelt aktive kvinner som er i risikogruppen for å utvikle livmorhalskreft bør oppfordre partneren til å bruke kondom, sier Jabbour.

Svært kritisk

Steinar Thoresen understreker at studiene ikke er utført på levende pasienter, men cellelinjer av kreftceller.


– Den ene artikkelen omfatter kreftceller fra livmorhulen og ikke livmorhalsen (adenokarsinom fra endometriet). Den andre omfatter cellelinjer fra adenokarsinom fra livmorhalsen, noe som kun utgjør 10-15 % av alle tilfeller av livmorhalskreft, påpeker Steinar Thoresen.

– Jeg synes derfor at konklusjonene er dratt altfor langt i disse studiene, sier han.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media