Ny viten om urinveisinfeksjoner

Urinveisinfeksjon er blant verdens mest vanlige infeksjoner, og for de fleste kvinner som rammes går infeksjonen fort over. Men noen rammes igjen og igjen, og i enkelte tilfeller kan infeksjonen nå nyrene og føre til nyreskader. I en doktoravhandling ved Karolinska Institutet har Milan Chromek og hans kolleger studert hvordan urinveiene forsvarer seg mot bakterier, hvordan bakteriene kan overvinne forsvaret og hvordan infeksjonen kan føre til nyreskader.

Kroppens forsvar

Chromek har funnet at urinveiene og nyrene produserer bakteriedrepende peptider. Når bakteriene når urinveiene øker kroppens produksjon av disse peptidene raskt, og dreper bakteriene før de rekker å formere seg.

Angriper igjen

Avhandlingen viser også at bakteriene har utviklet en effektiv taktikk for å forsvare seg mot peptidene ved å formere seg i en såkalt biofilm. Dette er en samling av bakterier som oppfører seg som en flercellet organisme. Dermed lurer de både peptidene og de øvrige immunforsvaret. I noen tilfeller klarer bakteriene også å komme seg helt frem til nyrene, noe som kan ødelegge nyrevevet. Dersom behandlingen ikke gjøres korrekt kan infeksjonen føre til arrdannelse. Chromek har funnet balansen mellom proteinene MMP-9 og TIMP-1 er viktig i helingsprosessen. En overproduksjon av TIMP-1 øker risikoen for arrdannelse.

Forebyggende behandling

Forskergruppen ved Karolinska Instiutet skal nå undersøke muligheten for å øke kroppens egen produksjon av bakteriedrepende peptider, og på den måten forebygge urinveisinfeksjon og andre bakterieinfeksjoner.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media