Mindre skeptiske til MMR-vaksine

Antall toåringer som har fått vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine) i Storbritannia 2005-6 er 84%, mens det året før var 81%, ifølge BBC.

Studie skremte

Det ble en kraftig nedgang i vaksinasjonsdekningen etter at en studie publisert i The Lancet i 1998 lanserte påstanden om at MMR-vaksinen kunne føre til autisme. Studien fikk enorm oppmerksomhet og skapte frykt blant småbarnsforeldre, også norske. I ettertid har flere studier konkludert med at det ikke kan påvises noen sammenheng mellom MMR-vaksinen og autisme, og The Lancet trakk den opprinnelige studien tilbake. Nå ser det ut til at foreldrene etter hvert stoler på at dette stemmer.

Skepsis i Norge

I 2002 hadde ca. 89 % av alle norske barn i toårsalderen fått MMR-vaksinen, som gis rutinemessig ved 15-månedersalderen. Tidligere har dekningsgraden ligget mellom 90% og 95% for denne aldersgruppen.

– I 2005 var tallet fremdeles 89%, kanskje noe høyere. Det er på vei opp igjen, men bør absolutt ligge høyere enn i dag, helst 95%, sier Hanne Nøkleby ved Folkehelseinstituttet til Tidsskriftet.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media