Fordømmer sykehusangrep, men ikke klasebomber

Det kommer frem i en artikkel i siste nummer av BMJ.

Brudd på Genévekonvensjonen

Da Hizbolla-bomber i juli traff israelske sykehus, var den israelske legeforeningen raskt ute og påpekte at dette er klare brudd på Genévekonvensjonen.

Tabell
Rakett i stue i Hanaway, Sør-Libanon. Foto Amnesty International

I en ny rapport fra Amnesty International kritiseres Israel nå for bevisst å angripe sivile mål, inkludert blant annet sykehusene i Bint Jbeil og Meis al-Jebel under krigen i Libanon. Den israelske legeforeningen tar kun delvis avstand fra dette.

Tar forbehold

– Dersom det med vilje ble gjort skade på sykehus, som Amnesty-rapporten hevder, er det klart at dette er uheldig. Men når sykehus blir brukt til andre formål enn å redde liv, som å beskytte Hizbolla-ledere eller være base for rakettutskytninger, svekkes sykehusenes rett til beskyttelse i henhold til internasjonale konvensjoner, sier leder i den israelske legeforeningen, Yoram Blashar, ifølge BMJ.

Tar ikke stilling til klasebomber

Legeforeningen skal heller ikke ha kommentert opplysningene fra Amnesty og FN om at israelske styrker bevisst droppet klasebomber i libanesiske boligområder. Ifølge New York Times etterforsker amerikanske myndigheter bruken av klasebomber i sivile områder, fordi dette i så fall er et brudd på en avtale mellom USA og Israel. USA er Israels leverandør av klasebomber.

– Selv om de skulle bli brukt har ikke vi tatt noen stilling til disse bombene. Det er det heller ikke sikkert vi bør gjøre, sier Blashar ifølge BMJ.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media