Tidenes største aidskonferanse

Den internasjonale aidskonferansen arrangeres annethvert år i regi av International AIDS Society (IAS), men det er første gang at deltakertallet er så stort. Inkludert i de 24 000 deltakerne er 2 500 pressefolk fra over 100 land.

Tabell
Tusenvis av delegater samlet seg i gatene i Toronto på åpningsdagen 13. august. Foto AIDS 2006
På tide å levere

Temaet for årets konferanse er "Time to Deliver", og understreker at det fremdeles haster med å finne effektive strategier for forebygging og behandling av hiv og aids. I mer enn 400 sesjoner, møter og seminarer skal delegatene diskutere og presentere siste utvikling innen blant annet hivforskning. Det er sendt inn nærmere 13 000 abstrakter, noe som også er rekord i konferansens historie, og et utvalg av disse skal presenteres.

Stålsett i spissen

Tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett sitter i ledergruppen for konferansen. Han sier han vil se etter nye ansikter som kan lede kampen mot aids.

– Jeg håper arbeidet med å forberede denne store begivenheten ikke blir forgjeves. Det er så mange håp og bønner som følger oss, og vi trenger folk på alle nivåer i samfunnet til å ta opp arven etter helter som Mandela, Stephen Lewis og Kofi Annan, sier Stålsett til konferanseavisen The Daily Voice.

Forskes på forebygging

På verdensbasis er 39 millioner mennesker smittet av hiv, og det forskes stadig på nye måter å forebygge smitte på. Blant annet har studier vist at mannlig omskjæring gir lavere risiko for hivsmitte. Også piller og kremer som skal virke forebyggende, er under utprøving. Ifølge Folkehelseinstituttet er mikrobicider, en gel eller krem som kan innføres i skjeden eller endetarmen for å redusere hivsmitte, nå i siste fase av utprøving. Resultater av disse studiene er forventet i 2008.

Uten mannens samtykke

Piller eller kremer kan brukes av kvinner i hemmelighet, uten at de av ektemannen må kreve troskap, seksuell avholdenhet eller bruk av kondom.

– Å avstå fra sex er ofte ikke et alternativ for fattige kvinner og jenter som ikke har annet valg enn å gifte seg i ung alder. Å være trofast beskytter ikke en kvinne som har en utro partner. Og bruk av kondom er ikke en avgjørelse en kvinne kan ta alene, det avhenger også av mannen, sier Melinda Gates, ifølge CNN.
Hun og ektemannen, Microsoft-grunnleggeren Bill Gates, har gjennom Bill & Melinda Gates Foundation bevilget flere hundre millioner dollar til hivforskning, og deltar naturlig nok i Toronto.

Også kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon er til stede ved aidskonferansen, som varer til fredag 18. august.

Les mer om konferansen på AIDS 2006 offisielle nettside: www.aids2006.org

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media