Influensavaksinen blir forsinket

Årsaken til forsinkelsen er problemer under dyrking av ett av vaksinevirusene, skriver Folkehelseinstituttet.

Dyrkingsproblemene omfatter alle produsenter av influensavaksine denne sesongen. Folkehelseinstituttet har leveringsavtale med Vaxigrip fra Sanofi Pasteur MSD og Influvac fra Solvay Pharma til risikogruppene, som har oppgitt at vaksinen vil være tilgjengelig 5-8 uker senere enn planlagt.

Innen november

– Etter det som er blitt antydet fra produsentene vil vi ha det meste av vaksinene hos oss i løpet av første halvdel av oktober, men noe kommer først i slutten av måneden. De fleste kommunene som har bestilt innen fristen bør ha mottatt vaksinen innen månedsskiftet oktober/november, resten i løpet av november, sier divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Hanne Nøkleby, til Tidsskriftet.

Blir hektisk

Det anslås at risikogruppene utgjør rundt 19 % av befolkningen, eller ca. 900 000 nordmenn. For denne gruppen er vaksinen nå gratis, og de skal kun betale gebyr til vaksinatøren. Ifølge Nøkleby er ikke forsinkelsen alvorlig.

– Hvis det ikke blir ytterligere forsinkelser er det ikke alvorlig. Det tidligste influensaen har dukket opp her i landet er i slutten av november, og sånn sett har man god tid. Men det blir selvfølgelig noe mer hektisk enn vanlig, sier hun.

Nøkleby og Folkehelseinstituttet anbefaler legene å finne mulige tidspunkter for massevaksinasjon i november, siden den forsinkede leveringen vil gi mindre tid til gjennomføring av vaksineringen enn vanlig.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media