Overvekt truer Nordens økonomi

En fellesnordisk handlingsplan skal blant annet motivere befolkningen til å spise sunnere. Foto Health and Medicine

Hele 40 % av den voksne befolkningen veier for mye, og vi spiser stadig mer fet mat mens vi velger bort fisk, frukt og grønt. Det viser en ny rapport fra Nordisk Ministerråd.

Norske barn på sukkertoppen

Norske barn får i seg mest sukker i forhold til andre nordiske barn, mens de danske barna får i seg mest fett. Danmark har også flest overvektige kvinner, mens Sverige har desidert flest overvektige unge menn. Finland har flest overvektige voksne generelt.

Optimistiske tiltak

Ifølge rapporten er ikke tallene bare alarmerende, de utgjør en direkte trussel mot landenes økonomi. De nordiske ministrene for fiskeri- og havbruk, jordbruk, næringsmidler og skogbruk har derfor utarbeidet en fellesnordisk handlingsplan som skal motivere befolkningen til å spise sunnere og bevege seg mer. Blant annet skal de sunne matvarene bli mer synlige i butikkhyllene, og det skal bli enklere for både barn og voksne å legge opp til en mer fysisk aktiv hverdag. Det skal oppleves som positivt å ha en sunn livsstil, ikke som en tung plikt, heter det i en pressemelding fra Nordisk Ministerråd.

Gulrot, ikke pisk

Det norske formannskapet vil arbeide aktivt for å følge opp de foreslåtte tiltakene i planen.

– Det gjelder bokstavelig talt å bruke gulroten fremfor pisken. Vår fellesnordiske ambisjon er å sikre befolkningen ekstra gode og sunne leveår og samtidig oppnå en samfunnsøkonomisk gevinst, sier statssekretær Wegard Harsvik i Helse- og omsorgsdepartementet.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media