Nok et rekordår for Lyme-borreliose

Spiroketen Borrelia burgdorferi kan overføres til mennesker ved flåttbitt. Foto Folkehelseinstituttet

Så mye som 85 % av de registrerte tilfellene ble diagnostisert siste halvår i fjor, med en topp i september på 51 nye tilfeller. Det er flest nye tilfeller langs kysten fra Vestfold til Vest-Agder, i tillegg til Sogn og Fjordane. I Troms og Finnmark ble ingen tilfeller registrert i løpet av fjoråret.

Øker i Europa

Det er ikke bare i Norge at forekomsten av Lyme-borreliose har økt de siste årene. En del andre europeiske land melder også om økning i antall tilfeller, men ifølge Folkehelseinstituttets Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) er det vanskelig å foreta detaljerte sammenlikninger på grunn av ulikheter i datagrunnlaget.

Flåttbitt årsaken

I Norge er det flest tilfeller blant barn og middelaldrende. De vanligste manifestasjonene er nevrologisk sykdom inkludert meningitt, som utgjør rundt 70 % av tilfellene. Totalt førte 199 av tilfellene i fjor til innleggelse i sykehus.

Sykdommen oppstår vanligvis etter flåttbitt fra skogflått eller fuglefjellflått, som kan overføre spiroketen Borrelia burgdorferi som kan forårsake Lyme-borreliose hos mennesker. Folkehelseinstituttet understreker at risikoen for smitteoverføring ved bitt av flått er liten selv i de mest utsatte områdene, og ikke alle som blir smittet får symptomer. 10-20 % av befolkningen i endemiske områder har vært smittet med Borrelia og har utviklet antistoffer. Smitten går ikke fra person til person, eller fra hund og hester til mennesker.

Riktig antibiotikabehanling er vanligvis effektiv ved Lyme-borreliose, ifølge Folkehelseinstituttet.

Les mer:

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media