Kroppsfasong kan indikere kreftrisiko

I en studie i Journal of the National Cancer Institute har tyske forskere gått gjennom data fra EPIC-undersøkelsen (European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition), hvor 368 277 kvinner og menn fra ni europeiske land er inkludert.

Avgjørende kroppsmål

984 av disse utviklet tykktarmskreft i løpet av oppfølgingsperioden på seks år. Da forskerne sammenliknet kroppsmålene til de som ble rammet av kreft og de som ikke utviklet kreft, fant de at kroppsmålene hadde noe å si, skriver forskning.no.

Mye rundt magen

Kreftrisikoen varierte blant annet i forhold til midje-hofte-ratio, hvor kvinner som hadde en ratio på mer enn 0,86 hadde 52 % høyere risiko for å utvikle tykktarmskreft sammenliknet med kvinner med en ratio under 0,73. Det samme forholdet gjaldt for menn. Menn med en ratio over 0,99 hadde 51 % større risiko enn menn med ratio under 0,89.

– Dette støtter hypotesen om at mageflesket er betydningsfullt når det gjelder utvikling av tykktarmskreft, sier førsteforfatter Tobias Pischon fra German Institute of Human Nutrition, ifølge forskning.no

Høye høyere risiko

Risikoen så dessuten ut til å øke med høyden, hvor kvinner over 167,5 centimeter hadde 79 % større risiko for å utvikle tykktarmskreft enn kvinner som var lavere enn 156 centimeter. For mennene var risikoen 40 % større for dem som raver 180,5 cm over bakken enn for dem som var under 168 cm høye. Menn med kroppsmasseindeks (BMI) over 29,4 hadde 55 % høyere risiko enn slanke menn med en BMI under 23,6.

Uklar årsak

Forskerne er usikre på hva som kan være sammenhengen mellom mageflesk og tykktarmskreft, men Pischon spekulerer i om det kan ha noe med nivåene av insulin eller stoffene leptin og adiponektin. Hos høye mennesker er tarmen naturlig nok lengre og bygd opp av flere celler, dermed også flere potensielle kreftceller.

Relaterte saker:

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media