Slik blir fremtidens helsevesen

Tromsø Telemedicine & eHealth Conference samler denne uken 320 deltakere fra 29 land, blant annet fremtidsforskerne Wendy Schultz og Maria-Therese Hoppe. De to er henholdsvis direktør for forskningssenteret Infinite Futures i Storbritannia og sosialantropolog ved Universitetet i Ålborg i Danmark, og beskrev fremtidens brukere av helsetjenesten under åpningen av den sjette E-helsekonferansen i Tromsø.

Uante muligheter

Hoppe mener den teknologisk fremtiden vil være veldig annerledes enn vi kan forestille oss. Nanoteknologi vil være en viktig del, og om noen år vil helsepersonell kunne utstyres med antibakterielle klær og klær som regulerer kroppstemperaturen.

– Det finnes uante muligheter, sier hun til Nasjonalt senter for telemedisin (NST).

Nanobrikke i hodet

Schultz mener E-helsebrukeren i 2026 har en nanobrikke implantert i hjernen og bruker genetisk skreddersydde DNA-datamaskiner som kan regulere frigjøring av biokjemiske stoffer i kroppen.

– Når dagens barn blir brukere av helsetjenesten vil de kreve behandling der de til enhver tid befinner seg, på en intelligent måte, også i sitt eget hjem, sier hun.

Utvikling uten endring...

Helsevesenet er ifølge Maria-Therese Hoppe skeptiske til å ta i bruk e-helse i stor skala. Hun mener dette ikke først og fremst handler om teknologi, men om sosiale og psykologiske forhold, om organisering, maktforhold, oppgavedeling mellom helsepersonell og desentralisering av tjenester.

– Alle vil ha utvikling, ingen vil ha endring. Det er den paradoksale virkelighet vi står overfor når vi samtidig vet at endringer er det eneste konstante vi har, sier hun.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media