Sjokolade mot høyt blodtrykk

Sjokolade kan ha en positiv effekt på helsen, men den bør nok være mørk. Foto Eline Feiring

I en nederlandsk studie publisert i Archives of Internal Medicine ble 470 eldre menn uten kroniske sykdommer inkludert. Mennene var 65 år eller eldre da studien startet i 1985, og de ble intervjuet om sine matvaner i 1985, 1990 og 1995. Blodtrykket ble målt da studien startet og fem år senere, og dødsårsak ble registrert i løpet av en oppfølgingsperiode på 15 år.

Positiv effekt

Mennene som fikk i seg størst mengde mat- og drikkevarer laget av kakaobønner, for eksempel kakao, sjokolade og sjokoladepudding, hadde lavere blodtrykk og 50 % redusert risiko for kardiovaskulær død og død av andre årsaker.

Forskerne mener det kan være det høye innholdet av såkalte flavan-3-oler som finnes i kakao og sjokolade som gir den gunstige effekten. Men også andre innholdsstoffer kan spille en rolle.

For tidlig for konklusjon

Studien er observasjonell, dvs. at mennene som fikk i seg mest kakao kan ha andre spisevaner til felles som kan ha påvirket resultatene. Siden dette er den første epidemiologiske studien som påviser denne gunstige effekten, er det for tidlig å trekke konklusjoner, understreker forskerne.

Relaterte saker:

 

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media