Influensavaksinen gir begrenset beskyttelse

Ifølge Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet kan personer som har vaksinert seg likevel bli smittet. Foto Eline Feiring

Dermed kan ikke årets influensavaksine forventes å gi særlig god beskyttelse mot influensaviruset.

– Pasienter i risikogruppene bør kontakte lege dersom de får influensa, sier direktør ved Folkehelseinstituttet, Geir Stene-Larsen.

Bommet på én stamme

Ifølge Folkehelseinstituttets MSIS-rapport likner nesten alle virusene fra de siste fire ukene stammen B/Malaysia/2506/2004, mens vaksinen inneholder stammen B/Shanghai/361/2002. Leger må derfor være klar over at personer som er vaksinert likevel kan få influensa denne sesongen.

– Det er Verdens helseorganisasjon som fastsetter sammensetningen av influensavaksinen hvert år, og da brukes tre av de mest sannsynlige virusstammene. I år har man truffet med to av tre stammer, og den man bommet på var den det er aller mest av, sier Stene-Larsen til Tidsskriftet.

Mildere variant

Svært syke pasienter, og pasienter i risikogruppene bør vurderes for antiviral behandling dersom de kan få dette innen 48 timer etter symptomstart.

En fordel er at influensasesongen for første gang siden midten av 1990-tallet er dominert av influensavirus B, og det gir et mildere sykdomsforløp enn vanlig. Årets virus var med i den vaksinen som ble gitt for to år siden, og dermed har de som vaksinerte seg da en viss beskyttelse også nå.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media