Influensavaksinen gir begrenset beskyttelse

Ifølge Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet kan personer som har vaksinert seg likevel bli smittet. Foto Eline Feiring

Dermed kan ikke årets influensavaksine forventes å gi særlig god beskyttelse mot influensaviruset.

– Pasienter i risikogruppene bør kontakte lege dersom de får influensa, sier direktør ved Folkehelseinstituttet, Geir Stene-Larsen.

Bommet på én stamme

Ifølge Folkehelseinstituttets MSIS-rapport likner nesten alle virusene fra de siste fire ukene stammen B/Malaysia/2506/2004, mens vaksinen inneholder stammen B/Shanghai/361/2002. Leger må derfor være klar over at personer som er vaksinert likevel kan få influensa denne sesongen.

– Det er Verdens helseorganisasjon som fastsetter sammensetningen av influensavaksinen hvert år, og da brukes tre av de mest sannsynlige virusstammene. I år har man truffet med to av tre stammer, og den man bommet på var den det er aller mest av, sier Stene-Larsen til Tidsskriftet.

Mildere variant

Svært syke pasienter, og pasienter i risikogruppene bør vurderes for antiviral behandling dersom de kan få dette innen 48 timer etter symptomstart.

En fordel er at influensasesongen for første gang siden midten av 1990-tallet er dominert av influensavirus B, og det gir et mildere sykdomsforløp enn vanlig. Årets virus var med i den vaksinen som ble gitt for to år siden, og dermed har de som vaksinerte seg da en viss beskyttelse også nå.

Kommentarer

(0)
Denne artikkelen ble publisert for mer enn 12 måneder siden, og vi har derfor stengt for nye kommentarer.