Boikotter europeiske medisiner

Nå får publiseringen av karikaturtegningene også konsekvenser i helsevesenet. Shahid Rao, generalsekretær i den pakistanske legeforeningen, sier til nyhetsbyrået AFP at pakistanske leger ikke vil skrive ut legemidler produsert av selskaper i disse fem landene før de har gitt en offentlig beklagelse. I mellomtiden vil de bruke alternative legemidler.

- Uheldig

Boikotten kommer til å inkludere en rekke medisiner, for eksempel fra Bayer i Tyskland, Roche og Novartis i Sveits og Solvay Pharma i Frankrike, skriver Läkartidningen.

Administrerende direktør i Legemiddelindustriforeningen, Pål Christian Roland, er bekymret for følgene en slik boikott kan få.

– Det kan være svært alvorlig for pakistanske pasienter. Folk reagerer ulikt på ulike legemidler, og pasienter kan måtte bytte til et legemiddel som ikke fungerer tilfredsstillende for dem. For enkelte medikamenter er utvalget dessuten begrenset, sier Roland til Tidsskriftet.

Kan ramme pasienter

Sheraz Yaqub er norsk-pakistaner, lege ved kirurgisk avdeling ved Akershus universitetssykehus og stipendiat ved Bioteknologisenteret i Oslo. Han kjenner ikke til boikotten, og vet ikke om pakistanske leger flest støtter den. Men hans umiddelbare reaksjon er at dette rammer uskyldige.

– Så lenge det går ut over pasienter, og kan føre til lidelse, sykdom eller død, er jeg selvfølgelig mot en slik boikott. Det er noe helt annet å boikotte for eksempel dansk ost. Hvem prøver man egentlig å angripe her, spør Yaqub.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media