Skal overvåke skader i skisporten

 

Ifølge Det internasjonale skiforbundet (FIS) er det stadig flere toppidrettsutøvere som skader seg under konkurranser. For å finne ut hvorfor, skal FIS i samarbeid med Norges idrettshøgskole utvikle skadeovervåkningssystemet FIS Injury Surveillance System. Ved hjelp av systemet skal man kunne overvåke skadeutviklingen på internasjonalt toppnivå innen både langrenn, alpint, skihopp, kombinert, freestyle og snowboard.

Klart behov

Senter for idrettsskadeforskning og professor Roald Bahr skal lede forskningsarbeidet. Bahr sier det er to grunner til at det er behov for et slik overvåkningssystem.

– Systemet vil for det første gi oss en oversikt over skadetilfeller over tid, slik at man kan se hvorvidt risikoen endrer seg i perioder. Hvis det for eksempel plutselig oppstår mange skader etter at ny stil innføres, bør alarmklokkene ringe og noe gjøres. For det andre gir det oss mulighet til dybdestudier av spesielle skadetyper, for eksempel hode- eller kneskader i alpint og snowboard, sier Bahr til Tidsskriftet.

Forsket lite

Det skal blant annet samles på TV-opptak fra idrettsarrangementene, slik at man har bildedokumentasjon på hvordan skadene oppstår.

– Pussig nok er det forsket svært lite på skaderisiko- og omfang på elitenivå. De få undersøkelsene som finnes er gjort i Norge, blant annet under OL på Lillehammer, sier Bahr.

– Veldig stolte

Han vil ikke spekulere i hvorvidt dette er årsaken til at akkurat Norge fikk oppdraget, men innrømmer at det er en ære.

– Vi er veldig glade og stolte over å få dette oppdraget. Det er ikke gitt at en norsk forskningsinstitusjon skal få et oppdrag av denne typen, sier han.

Preventive tiltak

Ifølge professor Bengt Saltin, formann i FIS medisinske komité, er det et bekymringsfullt økende antall skader innen eliteidretten.

– Dette prosjektet vil gi oss oppdatert og pålitelige data om skadeutviklingen på elitenivå, slik at vi etter hvert kan redusere risikofaktorene ved hjelp av reglement og preventive tiltak, sier Saltin.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media