Omega-3 og sunn mat halverer dødeligheten

Et sunnere kosthold eller tilskudd av omega-3-fettsyrer kan forebygge åreforkalkning og hjerte-og karsykdom, og halvere dødeligheten. Illustrasjonsfoto Imagelibrary Gold

En ny norsk studie viser at endringer i kosten eller tilskudd av omega-3-fettsyrer kan forebygge åreforkalkning og hjerte- og karsykdom både på kort og lang sikt for denne pasientgruppen.

Mer fisk, mindre fett

Elsa Hjerkinn, stipendiat ved Hjertemedisinsk avdeling ved Ullevål universitetssykehus, har i sin doktoravhandling gjennomført to delstudier. I den ene studien er det brukt data fra Oslo-undersøkelsen (røyke- og diettforsøk 1973-78), hvor 1 232 menn var inkludert. En subgruppe på 104 menn med kombinert hyperlipidemi ble fulgt spesielt. Tidligere undersøkelser viste at enkle kostråd, som blant annet innebar mer fisk og mindre animalsk fett og plantefett, gav gunstige resultater allerede etter fem år. Hjerkinns undersøkelser viser at også etter 24 år var det i diett-gruppen halvert dødelighet sammenliknet med kontrollgruppen.

Omega-3-kapsler

I den andre delstudien, DOIT-studien, ble 563 menn fra den samme Oslo-undersøkelsen fordelt i fire grupper. En av gruppene fikk individuelle kostholdsråd, en fikk tilskudd av langkjedete marine omega-3-fettsyrer, en fikk begge deler mens den siste gruppen kun fikk placebokapsler. Etter tre års forsøk viste det seg at dietten hadde en gunstig effekt på halspulsårenes veggtykkelse målt ved ultralyd. Dietten påvirket samtidig cellene i åreveggen slik at de virket mindre irriterte, og det ble også registrert mindre hjertekarsykdom i diettgruppene.

Halvert dødelighet

– Gruppene som fikk tilskudd av omega-3-fettsyrer fikk mer elastiske årer og mindre irritasjon av endotelcellene. Vi observerte også en halvering av dødeligheten allerede etter 3 år hos dem som fikk tilskudd av omega-3-fettsyrer, sier Hjerkinn.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media