Kan te beskytte mot demens?

Grønn te inneholder et stoff som kan virke beskyttende mot Alzheimers sykdom. Foto Imagelibrary Gold

Te fremstilles av tørkede blader fra tebusken, Camellia sinensis. Busken har i årtusener blitt dyrket for bladenes skyld og er en av Asias viktigste nytteplanter.

Grønn te

Det finnes to hovedtyper te, grønn og svart. Svart te, som drikkes særlig i USA og Europa, får man ved å la bladene gjære. Grønn te drikkes mest i Kina og Japan, men blir stadig mer populært også i Vesten. Den fremstilles av teblader som ikke er gjæret. Bladene dampes etter plukking, og dermed bevares polyfenoler intakt. Polyfenoler er gode antioksidanter, og i grønn te er det særlig mye av polyfenolet catechin. Det mest potente catechinet er epigallocatechin-3-gallat (EGCG), som ifølge tidligere studier har antiinflammatoriske og antikarsinogene effekter.

Nyttige EGCG

I en studie publisert i Journal of Neuroscience antyder forskerne at EGCG, som det er mye av i grønn te, kan virke beskyttende mot Alzheimers sykdom. Det nevrotoksiske peptidet beta-amyloid spiller en betydelig rolle for sykdomsutviklingen ved denne sykdommen. Forskerne fant at EGCG reduserte beta-amyloidproduksjonen i nevroner hos mus med overekspresjon av APP, et protein som er assosiert med Alzheimers sykdom hos menneske. Musene fikk intraperitoneale injeksjoner med EGCG, og etter to måneders behandling var nivåene av beta-amyloid og plakk signifikant redusert.

Relaterte saker:

 

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media