Krever gratis fotbehandling til diabetikere

Hver dag må 2-3 000 diabetikere amputere foten eller beinet. Foto Health and Medicine

– Fotbehandling burde vært på blå resept, sier leder Anne Mette Liavaag i Norges Diabetesforbund.

Hvert år må rundt 500 nordmenn amputere foten over ankelen på grunn av diabetes, og Liavaag mener mange av disse kunne vært unngått ved gratis fotbehandling. Hun mener også det burde opprettes tverrfaglige fotteam på sykehusene, og at diabetikere bør få bedre opplæring i egenomsorg.

To føtter i minuttet

I dag markeres Verdens diabetesdag over hele verden, og temaet er «Ta hånd om foten – forebygg amputasjoner». På verdensbasis mister én diabetiker foten eller beinet hvert 30. sekund, og hele 70 % av alle fotamputasjoner forekommer hos personer med diabetes, melder Diabetesforbundet. Trolig kunne en stort flertall av disse vært forhindret ved rask og adekvat behandling.

Mer oppmerksomhet

Ifølge en artikkel i Tidsskriftet skyldes diabetiske fotsår to senkomplikasjoner av diabetes: nevropati og arteriosklerose. Forfatterne mener disse ofte krevende sårene ideelt sett burde behandles av et tverrfaglig diabetisk fotteam.

– Diabetiske fotsår er et altfor lite påaktet område innen diabetesomsorgen og bør få langt mer oppmerksomhet blant helsepersonell, skriver forfatterne.

Forebygge selv

Men også diabetikerne selv kan gjøre mye for å forebygge, blant annet ved jevnlig å undersøke føttene, bruke fotkrem, gode sko, unngå å gå barbeint eller å røyke, samt å holde blodsukkeret lavt.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media