Har du en sovepose til overs?

 

Engasjementet er stort blant norskpakistanske leger og studenter. De har også klart å smitte engasjementet over på mange flere, og i to omganger er til sammen rundt tre tonn utstyr sendt fra Norge til Pakistan. En tredje forsendelse er i ferd med å bli samlet inn. De ser at innbyggerne i det jordskjelvrammede hjemlandet sårt trenger hjelp, og at verdenssamfunnet ikke har gitt så det monner. Også FN ber innstendig om mer penger og hjelp, og mener Vesten har sviktet jordskjelvofrene.

Biler, fly og munnbind

Medisiner, bandasjer, munnbind, soveposer og tepper er fraktet fra Norge til Pakistan via Pakistan International Airline (PIA), som bidrar med gratis transport.

– Vi har fått medisiner og utstyr fra to av de store Oslo-sykehusene, fra sykehus i Akershus, Hedmark, Oppland og Sør-Trøndelag, og fra Norsk Medisinaldepot og Medicus Plesner. Sivilforsvaret har gitt oss soveposer, Bislet Bilutleie har lånt oss varebiler, og senest i dag har vi fått to paller med næringsdrikker fra Fresenius Kabi. Mange har bidratt på sin måte, og det er vi takknemlige for, forteller en av initiativtakerne, lege og koordinator Sheraz Yaqub. Han arbeider til daglig ved kirurgisk avdeling, Akershus universitetssykehus og som stipendiat ved Bioteknologisenteret, Universitetet i Oslo.

Til militærsykehus

– Vi har også kontakt med myndighetene i Norge, den pakistanske ambassaden, og vi har snakket med den pakistanske legeforeningen om hvor det er best å gi utstyret vi samler inn. De mente militærsykehusene når frem til flest rammede i feltet og derfor kan utnytte ressursene best, sier Yaqub til Tidsskriftet.

Innsamlingsgruppen består av en kjernegruppe på ni personer, i tillegg til at rundt 70 norskpakistanske leger og studenter er med på en e-postliste.

– Luktet råttent

Blant de mest engasjerte er medisinstudenten Mobashar Banaras. I november tok han seg to uker fri fra studiene i Oslo og dro til Pakistan for å hjelpe. På forhånd hadde han via e-postlisten klart å samle inn 160 kilo med diverse utstyr. Banaras endte opp i et av de hardest rammede områdene i Kashmir, og kom i kontakt med et pakistansk legeteam der. Ved hjelp av penger samlet inn i Norge kjøpte de blant annet inn telt, tepper, klær og kjøkkenutstyr i byen Rawalpindi, nord i Pakistan.

– Vi kom til en stor teltlandsby med rundt 3 500 mennesker. Det luktet råttent av døde mennesker, alle bygningene hadde rast sammen og behovet for hjelp var – og er – enormt. Det var sterkt å oppleve, sier Banaras.

Bekymret for barna

Svært mange mangler telt, og flere av teltene som er der er verken vann- eller vindtette.

– Akkurat nå er det rundt 0 grader i området, og tro meg, det er kaldt, sier han.

Banaras er særlig bekymret for de mange foreldreløse barna jordskjelvet har etterlatt seg. Mange er så små at de ikke forstår hva som er skjedd, og hvorfor foreldrene er borte. Mange er i sjokk.

– Jeg snakket med en jente på 8 år som gråt hele tiden, og spurte etter storebror og mor. Det viste seg at hun hadde funnet dem i ruinene av huset de bodde i, omkommet. Dessverre prioriteres ikke de etterlatte barna nå. Det finnes ikke noe nettverk eller barnevern som står klare til å ta seg av dem. Og hva vil skje med de foreldreløse jentene i det mannsdominerte samfunnet, spør han.

I løpet av det to uker lange oppholdet fikk femteårsstudenten bruk for det meste han har lært hittil; alt fra kirurgi til psykiatri. Banaras bidrog blant annet med sårbehandling, men uten oppfølging frykter han at amputasjon vil bli eneste utvei for mange av pasientene.

Håper på giverglede

Tidsskriftet snakker med koordinator Sheraz Yaqub mens han venter på å få lempe inn mer utstyr i en varebil. Både Yaqub og Banaras understreker at det fremdeles er et stort behov for mer, og oppfordrer både leger og andre til å grave dypt i skap og skuffer.

– Flere sykehus har gitt oss medisiner de ikke rekker å bruke før det går ut på dato, og de tester utstyret så de ikke gir bort noe som er defekt. Soveposer, telt, antibiotika, ortopedisk utstyr, munnbind, bandasjer, stivkrampevaksiner – ja takk, sier Yaqub.

Noe du/dere vil bidra med?
Ta kontakt med Sheraz Yaqub:
E-post: sheraz.yaqub@biotek.uio.no
Mobil: 909 53 996

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media