Lege risikerer fengsel for ordrenekt

Løytnant Malcolm Kendall-Smith jobber som militærlege i Royal Air Force (RAF), men ønsker ikke å dra til Basra fordi han mener krigen i Irak er ulovlig. Nå blir han stilt for krigsrett for å ha «nektet å adlyde lovlig ordre», skriver Sunday Times. Han er dermed den første offiseren som risikerer straff for å ha sådd tvil rundt lovligheten av Irak-krigen.

Dekorert offiser

Den 37 år gamle legen arbeider ved RAFs base i Kinloss i Skottland, og er dekorert for sin innsats i Afghanistan og for to tidligere oppdrag for RAF i Irak. Det var etter å ha studert ulike juridiske vurderinger rundt krigens lovlighet at han kom frem til at det ble feil å dra tilbake. Internasjonale jurister mener det var ulovlig å invadere Irak uten klarsignal fra FN.

Suspendert og siktet

Kendall-Smith ble suspendert med full lønn etter å ha blitt avhørt av militærpolitiet i juni. For to uker siden ble han tiltalt i saken. Ifølge sin forsvarer, Justin Hugheston-Roberts, er dette den første saken av denne typen i forbindelse med Irak-krigen.

– Min klient har tenkt veldig nøye gjennom sitt standpunkt, sier forsvareren ifølge avisen.

Forsvarerne vil blant annet bruke RAFs egne lover som sier at en offiser i tjeneste har rett til å nekte å utføre en ordre dersom ordren er ulovlig.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media