Møter virkeligheten i en semitrailer

I flyktningleiren er et eget telt for kolerapasienter. Mannen på benken blir ditt ansvar, som nyankommet lege. Foto Steinar Pettersen/Leger Uten Grenser

Temaet for TV-aksjonen blir Utenfor medias søkelys – medisinsk hjelp uten grenser, og Leger Uten Grenser ønsker at midlene skal gå til de mest sårbare menneskene i Somalia, Haiti, Den demokratiske republikken Kongo, Burundi og Uganda for at de skal få den medisinske behandlingen de trenger. TV-aksjonen 2006 sendes på NRK1 22. oktober neste år.

Glemte kriser

Leger Uten Grenser arbeider i over 70 land, som regel der TV-kameraene ikke er, og gir hvert år ut en oversikt over alle de humanitære krisene som ikke får medias oppmerksomhet. Det er disse glemte krisene organisasjonen vil at TV-aksjonen neste år skal fokusere på. Men organisasjonen har allerede forsøkt å fange folks oppmerksomhet med utstillingen Kriser uten overskrifter.

Sterke bilder

Rundt 7 000 personer har besøkt utstillingen hittil, og for mange har det vært en sterk opplevelse. Inne i en semitrailer møter du en flyktningleir, i form av bilder, kulisser og et par hodetelefoner. Før du går inn får du tildelt en rolle enten som lege, sykepleier eller logistiker, og en stemme forteller underveis hvilke utfordringer du møter. Du ledes fra post til post, fra et skur som fungerer som bolig, til medisinteltet, en vannpost, videre til ernæringssenteret og til slutt koleraavdelingen. Stemmen forteller at 300 nye familier kom til flyktningleiren i natt, og den allmenne helsetilstanden er dårlig. En liten jente forteller deg at opprørerne kom til landsbyen de bodde i, brakk armen hennes og drepte faren. Flere hundre pasienter står i kø foran teltet, og en sykepleier forteller om den første kolerapasienten du må behandle. Han har oppkast og blodig diaré, og er snart i koma.

Overveldende respons

Ifølge prosjektleder Henrik Glette viser de besøkende et engasjement og en interesse for andre menneskers situasjon som kan tyde på at medie-Norge undervurderer sitt publikum.

– Responsen har vært overveldende. Folk er veldig positive, og de blir både rørt og berørt av utstillingen. Den har skapt et engasjement hos folk, og virkelig vist at det finnes vilje til å bidra. Det er dessuten en del leger og sykepleier som har vært innom, som er blitt inspirert til å reise ut med oss, sier Glette til Tidsskriftet.

De nærmeste dagene blir den røde og hvite semitraileren å finne i Lillestrøm, på Blindern i Oslo, deretter Skøyen, Moss – og Spania.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media