Fysisk aktive kan tjene sju leveår

En 30 år gammel mann som begynner å bevege seg minst en halv time hver dag, kan leve flere år lenger. Foto Imagelibrary Gold

Det viser en stor dansk undersøkelse. Center for Anvendt Sundhedstjenesteforskning og Teknologivurdering ved Syddansk Universitet har på oppdrag fra den danske Sundhedsstyrelsen sett på ulike helse- og samfunnsmessige gevinster ved fysisk aktivitet. Og ifølge undersøkelsen er det mange år som kan hentes inn ved å komme seg opp av sofaen.

Tjener mange år

En 30 år gammel mann som fra før ikke har beveget seg noe, men som begynner med fysisk aktivitet en halv time hver dag, kan regne med å leve nesten tre år lenger. En kvinne i samme alder kan tjene hele 4,5 år på en tilsvarende endring i livsstilen. Dersom de beveger seg så mye som en time hver dag, kan mannen og kvinnen bli over sju år eldre, og samtidig unngå 4-5 år med sykdom.

Sparer milliarder

Hvis halvparten av alle dagens stillesittende dansker begynner å bevege på kroppen, vil det bety to millioner ekstra leveår i den danske befolkningen. Det vil også betyr 47 milliarder kroner ekstra i statskassen i ren produksjonsgevinst. Helsevesenet vil spare 14 milliarder kroner.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media