
Verdens beste universiteter rangert
Universitetet i Shanghai har rangert de 500 beste av de rundt 2 000 universitetene i verden. En liknende rangering ble også laget i fjor, skriver Uniforum.
Harvard i tet
Øverst på listen, som verdens aller beste universitet, ligger Harvard University i USA. På andre plass finner vi University of Cambridge i Storbritannia, som dermed er Europas beste. USA og Storbritannia er enerådende på plassene 1-19.
Godt spredt
NTNU befinner seg blant verdens 203-300 beste universiteter. Her er universitetets hovedbygning. Foto NTNU Info |
Universitetet i Oslo befinner seg på 69. plass over verdens beste universiteter. Det er fire plasser ned i forhold til fjorårets rangering. Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim er plassert mellom 203-300. plass, Universitetet i Bergen mellom 301-400. plass. Universitetet i Tromsø er blant de 401-500 beste universitetene i verden.
Listen er også delt inn etter verdensdeler, og på rangeringen over de beste universitetene i Europa fordeler de norske seg slik:
- Universitetet i Oslo: 20. plass
- NTNU: 80-123. plass
- Universitetet i Bergen: 124-168. plass
- Universitetet i Tromsø: 169-205. plass
Helt i Europatoppen, etter University of Cambridge, kommer Oxford University, mens Karolinska Institutet i Stockholm er Europas 7. beste universitet.
Tross alt glad
Rektor ved Universitetet i Oslo, Arild Underdal, sier til Uniforum at han er lei seg for at UiO rykket ned fra 19. til 20.-plass i Europa i år.
– Men jeg er glad for at UiO tross alt er med i kvalifiseringen til den europeiske mesterligaen, og avstanden er liten til dem som ligger foran oss, sier han.
Liten verdi
Rektor ved Universitetet i Tromsø, Jarle Aarbakke, er derimot lite imponert over den kinesiske vurderingen.
– Slike rangeringer har en begrenset vitenskapelig verdi, for de måler kun standard produksjonsfaktorer, særlig innenfor naturvitenskap. Jeg mener det vil ta 100 kinesere 10 år å motbevise følgende tese: –Universitetet i Tromsø er sannsynligvis verdens beste universitet–. Og da tar man høyde for alle andre viktige faktorer, som undervisning, studenttilfredshet, formidling, kunst, kultur og så videre, sier Aarbakke til Tidsskriftet.