Verdens beste universiteter rangert

Universitetet i Shanghai har rangert de 500 beste av de rundt 2 000 universitetene i verden. En liknende rangering ble også laget i fjor, skriver Uniforum.

Harvard i tet

Øverst på listen, som verdens aller beste universitet, ligger Harvard University i USA. På andre plass finner vi University of Cambridge i Storbritannia, som dermed er Europas beste. USA og Storbritannia er enerådende på plassene 1-19.

Godt spredt
Tabell
NTNU befinner seg blant verdens 203-300 beste universiteter. Her er universitetets hovedbygning. Foto NTNU Info

Universitetet i Oslo befinner seg på 69. plass over verdens beste universiteter. Det er fire plasser ned i forhold til fjorårets rangering. Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim er plassert mellom 203-300. plass, Universitetet i Bergen mellom 301-400. plass. Universitetet i Tromsø er blant de 401-500 beste universitetene i verden.

Listen er også delt inn etter verdensdeler, og på rangeringen over de beste universitetene i Europa fordeler de norske seg slik:

  • Universitetet i Oslo: 20. plass
  • NTNU: 80-123. plass
  • Universitetet i Bergen: 124-168. plass
  • Universitetet i Tromsø: 169-205. plass

Helt i Europatoppen, etter University of Cambridge, kommer Oxford University, mens Karolinska Institutet i Stockholm er Europas 7. beste universitet.

Tross alt glad

Rektor ved Universitetet i Oslo, Arild Underdal, sier til Uniforum at han er lei seg for at UiO rykket ned fra 19. til 20.-plass i Europa i år.

– Men jeg er glad for at UiO tross alt er med i kvalifiseringen til den europeiske mesterligaen, og avstanden er liten til dem som ligger foran oss, sier han.

Liten verdi

Rektor ved Universitetet i Tromsø, Jarle Aarbakke, er derimot lite imponert over den kinesiske vurderingen.

– Slike rangeringer har en begrenset vitenskapelig verdi, for de måler kun standard produksjonsfaktorer, særlig innenfor naturvitenskap. Jeg mener det vil ta 100 kinesere 10 år å motbevise følgende tese: –Universitetet i Tromsø er sannsynligvis verdens beste universitet–. Og da tar man høyde for alle andre viktige faktorer, som undervisning, studenttilfredshet, formidling, kunst, kultur og så videre, sier Aarbakke til Tidsskriftet.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media