Jahreprisen til finsk professor

Sirpa Jalkanen, som arbeider ved Universitetet i Turku i Finland, får prisen for sin banebrytende forskning på betennelsesprosesser. Hun har vist hvordan hvite blodceller fester seg til blodåreveggen i skadet vev, og trenger videre ut i vevet.

Betennelser i ledd
Jalkanens funn har relevans for alle typer betennelser, men hun har konsentrer seg spesielt om betennelse i ledd. Funnene har også betydning for forståelsen av spredning av kreft og behandling av revmatiske sykdommer, skriver Universitetet i Oslo.

Prisen er på 1 million kroner og vil bli delt ut i Universitetets Gamle Festsal fredag 21. oktober.

Yngre forskere
Anders Jahres pris for yngre forskere deles i år mellom Olli Ritvos ved Helsingfors universitet og Weimin Ye ved Karolinska Institutet i Stockholm. De to har forsket på henholdsvis vekstfaktorer som påvirker reproduksjon, og sammenhengen mellom infeksjon i magesekken og kreft i spiserøret. Prisen er på 200 000 kroner til hver.

Anders Jahre (1891-1982) etablerte Anders Jahres fond til vitenskapelig fremme i 1953, til støtte blant annet for medisinsk og juridisk forskning i de nordiske landene.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media