Olav kan smile igjen

Olav i 2002.

Olav i 2004.
Begge foto Lars Salemark

Olav ble lam i venstre halvdel av ansiktet etter en traktorulykke hjemme på gården da han var tre år gammel. I tv-serien Hospitalet var han en av pasientene ved Haukeland universitetssjukehus som ble fulgt gjennom flere episoder, og Tidsskriftet skrev om Olav i april 2003, før han ble operert.

– Når kan jeg smile igjen, spurte han legene da.

Fra låret til kinnet
Nå er Olav snart 12 år og kan smile igjen takket være avansert plastikkirurgi, skriver Haukelands sykehusmagasin Hospitalet, ifølge Helse Bergen.

Professor og plastikkirurg Lars Salemark, daværende avdelingsoverlege ved Plastikkirurgisk avdeling ved sykehuset, transplanterte en nerve fra guttens legg og en muskel fra låret inn i kinnet. Det gikk noen måneder uten noen bedring, og Olav merket bare litt prikking i ansiktet. Han ble derfor operert på nytt, denne gangen ble en muskel fra innsiden av høyre lår transplantert. Etter ytterligere noen måneder begynte ting å skje, og sakte, men sikkert kom funksjonen i kinnet tilbake.

Normal funksjon
– Det som skjedde med Olav, var at den første muskelen hadde god funksjon, men noe høyere opp på kinnet og ikke så mye i munnviken. Derfor tok vi bort den muskelen og satte inn en ny fra høyre lår. Resultatet er veldig bra, og han har nå praktisk talt normal funksjon i ansiktet, sier Salemark til Tidsskriftet.

Salemark arbeider nå blant annet ved Fana medisinske senter.

– Var verdt slitet
Ragnar Vikingstad, Olavs far, sier resultatet var verdt fire operasjoner.

– Vi feiret den dagen Olav fikk smilet sitt tilbake. Det var utrolig stort både for oss og Olav, sier Vikingstad til Hospitalet.

Nå klarer sønnen også å tygge skikkelig. Han har fått mer selvtillit og slipper å fortelle alle han møter hvorfor han ikke smiler.

Fikk kritikk
NRK og sykehuset måtte tåle en del kritikk. Legeforeningen, Norsk pasientforening og Fylkeslegen i Hordaland hadde alle sterke innvendinger mot serien, blant annet med tanke på taushetsplikt og legenes etiske regler.

Professor Salemark mente derimot at serien var uproblematisk, både med tanke på taushetsplikt og medisinsk etikk. Det står han fast på også i ettertid.

– Jeg synes fortsatt det ikke var grunnlag for å kritisere verken NRK, sykehuset eller de ansatte. Vi hadde alle mulighet til å takke nei til å være med, til og med etter filmingen. Pasientene fikk se opptakene før de bestemte seg. Seerne har fått innblikk i hva som skjer på et sykehus, og dette var verken reality-tv eller såpeserie, sier Salemark til Tidsskriftet.

Skriv ut
Laget av Ramsalt med Ramsalt Media